EU-kritiska partier backar i Danmark

TT-Ritzau

Publicerad 2019-05-26

Danskar röstar i valet till EU-parlamentet i en vallokal i Köpenhamn.

Danska Socialdemokratiet ser ut att bli största danska parti i EU-parlamentet, med 4 av de 13 ledamöterna. De EU-kritiska partierna däremot åker på pisk.

Folkebevægelsen mod EU, en tvärpolitisk rörelse som arbetar för att Danmark ska lämna EU, ser ut att få lämna parlamentet helt. Och Dansk folkeparti, som ibland beskrivs som ett systerparti till Sverigedemokraterna, backar kraftigt – från fyra platser till en, rapporterar Danmarks radio med hänvisning till vallokalsundersökningar.

Mittenliberala Venstre ser dock ut att plocka ytterligare ett mandat och landa på tre platser. Och vänsterorienterade Enhedslistan kommer av allt att döma in i parlamentet med ett mandat.

Danskarnas intresse för valet till EU-parlamentet ser ut att vara mycket högt. En timme innan vallokalerna skulle stänga låg valdeltagandet på 63,2 procent, enligt nyhetsbyrån Ritzaus vallokalsundersökning. Det är det högsta på minst 20 år, vid det förra EU-valet 2014 var valdeltagandet 56,3 procent.

– Jag är djupt imponerad och faktiskt också överraskad över de här uppgifterna. Det är imponerande att se att danskarna har lagt så mycket tid och uppmärksamhet på EU-valet, säger Kasper Møller Hansen, statsvetare vid Köpenhamns universitet.

Detta kan ses i ljuset av att Danmark håller val till folketinget den 5 juni och såväl mediers som politikers främsta fokus ligger på det snarare än EU-valet.