Få förslag från Malmöinitiativ beviljas

Publicerad 2020-03-06

Malmöinitiativet är på väg bort.

Det senaste året har inneburit att få av förslagen blivit verklighet.

– Jag tycker det är jättepositivt att förslagen kommer, även om vi inte alltid kan bevilja dem, säger Andreas Schönström (S), kommunalråd inom teknik och service.

Malmöinitiativet är den plattform där medborgare har möjlighet att lämna sina egna medborgarförslag. De förslag som får minst 100 av rösterna skickas vidare till berörd nämnd som behandlar ärendet.

Sedan den 1 januari 2019 har det lagts 39 förslag som nämnderna i Malmö stad varit tvungna att behandla, då de fått minst 100 röster.

– Funktionen är att det har varit ett snabbt sätt för medborgarna att lägga förslag men också att pröva idén. Det vill säga att vi snabbt kan se hur många Malmöbor som delar den här idén eller inte, säger Andreas Schönström (S), ordförande i tekniska nämnden och fortsätter:

– Jag var med för många år sedan och föreslog gränsen på 100 underskrifter innan vi behandlar det politiskt, för att få fram just de förslag som vi tydligt kunde se hade brett stöd.

Fyra har gått igenom

Hälften av förslagen är för närvarande under utredning men 19 av förslagen har behandlats av ansvarig nämnd. Av de förslag som lagts är det bara fyra stycken som de facto gått igenom och inneburit en konkret förändring.

Att förslag avslås kan bero på ekonomi, att det inte är upp till kommunen eller att nämnden inte ser behovet.

– Det finns väldigt många olika skäl till varför vi avslår saker, konstaterar Andreas Schönström.

Merparten av de förslag på Malmöinitiativet som gått igenom har klubbats igenom av just Tekniska nämnden. De instämde i att korsningen Rudbecksgatan/Bellevuevägen måste göras säkrare, beviljade en informationsskylt på Dockan angående områdets historia och har beslutat att sätta upp handikappanpassade gungor på varje temalekplats.

Många av förslagen kommer till Andreas Schönström (S) och tekniska nämnden, vilka också beviljat flera stycken.

Kulturnämnden sa ja

– Ofta är det saker man själv inte tänkt på. Jag tycker det är jättepositivt att förslagen kommer, även om vi inte alltid kan bevilja dem. De vi kan bevilja är det ära den som äras bör. Tycker det är jätteroligt när vi i praktisk handling kan tillmötesgå medborgarna som kan känna stolthet över att ha bidragit till den här förbättringen av stan.

Utöver tekniska nämndens beslut är det kulturnämnden som beslutat att införa gatubibliotek i Malmö.

Ytterligare några förslag (se faktaruta) har resulterat i att nämnden och förslagsställaren är av samma åsikt. Där har någon förändring dock inte klubbats igenom, utan det har istället snarare handlat om att informera medborgarna.

Malmö stad avskaffade nyligen verktyget medborgarförslag och använder sig numera enbart av Malmöinitiativet om medborgare har förslag. Framtiden för hemsidan är dock omdiskuterad, då tillvägagångssättet anses vara för krångligt.

Försvinner snart

– Vad vi måste göra är att vi helt enkelt måste göra det förståeligt för Malmöborna. Vi har haft Malmöinitiativet, medborgarförslag och när man gick runt för att samla ihop 100 röster. Det har varit för många olika. Nu vill vi istället försöka koka ner det till en enkel där man lätt kan komma med sin idé, säger Ewa Bertz (L), kommunalråd för demokrati och mänskliga rättigheter.

När kan man räkna med en förändring?

– Snarast.

Då försvinner Malmöintiativet helt?

– Ja, det som är det viktiga i det nya är att det ska vara en ingång in.

Även när Malmöintiativet ersätts av en ny form av medborgarförslag kommer det vara 100 röster som gäller för att politikerna ska ta upp det och förslagsställaren måste vara folkbokförd i Malmö.

Ewa Bertz (L) menar att Malmöintitiativet är ett för krångligt system.

Följ ämnen i artikeln