Över 30 döda vid våldsamma protester i Irak

Publicerad 2019-10-04

Våldsamma protester pågår i Irak – över 30 personer ska ha dött sedan i tisdags.

Demonstranterna säger sig ha fått nog av den omfattande korruptionen i landet.

– Vi kommer att fortsätta till dess att regeringen faller, säger 22-årige Ali till nyhetsbyrån AFP.

Det började i Iraks huvudstad Bagdad i tisdags, sedan har protesterna spridit sig framförallt till södra delar av landet.

Tusentals demonstranter har tagit sig ut på gatorna i Irak för att protestera mot omfattande korruption och arbetslöshet, men också mot Irans inblandning i Irak den senaste tiden. Irak är allierat med både USA och Iran och hamnade senast i kläm när Iran anklagades för attacken mot Saudiarabiens oljeraffinaderi, med missiler som kunde ha kommit från Irak.

Över 30 personer ska ha dött under protesterna. Tusentals har skadats. Enligt nyhetsbyrån AFP:s korrespondent sköt irakisk polis rakt mot folkmassor under gårdagen.

Målet: att regeringen ska falla

Demonstranterna struntade i utegångsförbud som införts i flera städer, och redan i onsdags svarade irakiska myndigheter med att strypa internettillgången på flera platser i landet, uppger nyhetsbyrån AP.

22-årige Ali i Bagdad är arbetslös och säger till nyhetsbyrån AFP att hans mål är att regeringen, som bara har styrt i sin nuvarande form i ett år, ska falla.

– Jag har 250 lira på fickan samtidigt som politikerna har miljoner, säger han.

250 irakiska dinar (som ofta kallas lira) motsvarar två svenska kronor.

Ingen ”magisk lösning”

Premiärministern Adel Abdul Madhi höll under natten till fredagen ett tal i statlig tv om att han vill ombilda regeringen. Han sa att demonstranterna hade ”legitima krav” och att han vill få igenom en lag om att ge basinkomst till fattiga familjer.

– Vi kommer inte att ge tomma löften, eller lova sådant som vi inte kan uppfylla, sa Abdul Mahdi i talet i natt enligt AP.

Premiärministern sa också att det inte finns någon ”magisk lösning” på korruptionen och varnade för att protesterna kunde leda till ”statens undergång”.

Irak står för världens fjärde största oljereserver, men en stor del av de 40 miljoner människor som bor i landet lever i fattigdom utan fungerande hälsovård, utbildning eller el- och vattentillgång, skriver al-Jazira med hänvisning till uppgifter från Internationella valutafonden.

Följ ämnen i artikeln