Osthandlaren: Sanktionerna hjälper Ryssland

Publicerad 2019-10-30

MOSKVA. Meningen med sanktionerna var att tvinga president Vladimir Putin att lämna tillbaka det annekterade Krim till Ukraina.

Men för Boris Akimov och Rysslands jordbruksindustri har de tvärtom inneburit ett rejält uppsving.

Vi träffas i Akimovs lilla butik i centrala Moskva där han bland annat säljer mozzarella, camembert, parmesan och andra ostar som är tillverkade i Ryssland eftersom sanktionerna gjort det svårt eller omöjligt att importera de utländska varumärken som ryssarna tidigare vant sig vid.

På varje förpackning står vem bonden är som tillverkat osten och från vilken gård den kommer. Många av varorna utger sig för att vara ekologiskt producerade. Något helt nytt i Ryssland.

Akimov startade butiken Lavkalavka på internet för nio år sedan. Men det var först med EU:s och USA:s sanktioner mot Ryssland som affärerna tog fart.

Nästan över en natt försvann en rad importerade matvaror från hyllorna. Särskilt de välkända franska, italienska och tyska kvalitetsostarna var omöjliga att ersätta direkt. Särskilt som Rysslands jordbruk inte återhämtat sig från eran med de gigantiska kollektiva storjordbruken under Sovjetunionens tid.

Grön våg

– När Sovjetunionen kollapsade och därmed de stora kollektivjordbruken så försvann 40 miljoner hektar jordbruksmark, säger Akimov som i sitt tidigare liv var journalist. Tiotusentals bönder och lantarbetare fick söka nya jobb. Ryssland blev helt beroende av utlandet för att få fram mat till alla invånare.

Boris Akimov.

Men de senaste fem åren har två saker samverkat till att ändra på detta.

En grön våg har svept över Ryssland.

– Många yngre lockas av ett liv på landet, berättar Akimov medan han häller upp vatten i våra glas. Butiken har en bardel där man kan fika.

– De kan inte så mycket om jordbruk men vill gärna starta ett nytt liv ute på landsbygden där staten börjat sälja ut jordbruksmark de senaste tio åren. Tidigare kunde man bara köpa loss mark för att bygga hus.

Sanktionerna fungerar inte

Det andra som hände var att EU och USA som svar på Kremls annektering av den ukrainska halvön Krim införde stränga sanktioner mot Ryssland. En betydande del av sanktionerna handlade om jordbrukssektorn. Export av en rad livsmedel till Rysslands förbjöds.

Syftet var att straffa Ryssland men också att försöka tvinga president Putin att sluta med sitt aggressiva beteende mot de forna Sovjetrepublikerna och mot länder som Sverige.

Drygt fem år senare kan man konstatera att sanktionerna inte fungerat i den mening att Ryssland inte ändrat sitt beteende. Krim är fortfarande annekterat. På vissa områden har sanktionerna slagit hårt mot den ryska ekonomin och generellt sett lett till att ryssarnas levnadsstandard sjunkit.

Men sanktionerna har långtifrån bara varit dåliga för Ryssland.
Boris Akimov plockar fram några ostar ur kyldisken. En camenbert och en mozzarella som han själv tillverkar.

Kan stå på egna ben

– I dag är vi mycket mer självförsörjande på livsmedel, säger han. Tidigare importerade vi nästan allt. Nu tillverkar vi det själva. Tack vare sanktionerna kan vi stå på egna ben.

För att illustrera utvecklingen berättar Akimov om en populär video på Youtube "Happy milkfarmer" som visar en bonde från Sibirien (en amerikan som blivit rysk medborgare). Bonden berättar hur han tidigare erbjudit sin ost till lokala butiker som gett honom kalla handen eftersom kunderna var mer intresserade av de importerade ostarna.

– Nu vill alla ha min ost tack vare sanktionerna, säger bonden och skrattar sedan hejdlöst väldigt länge.

För Boris Akimov finns det också en ideologisk dimension. Han tycker världen vinner på att de lokala ekonomierna stärks i stället för att varor importeras från utlandet.

– Under Sovjettiden förlorade vi många av våra mattraditioner. Alla skulle äta samma centralt producerade makaroner. Alla ostar smakade likadant. Därför åt ryssarna före sanktionerna hellre mozzarella och parmesan än rysk ost. De första åren klagade de över att dessa varor inte fanns men nu köper de rysk ost i stället.

Lax utan kust

Den växande jordbrukssektorn är inte det enda skälet till att sanktionerna inte alltid fungerar som det ska. När jag går in i livsmedelsbutiker här i Moskva är det lätt att hitta franska ostar och andra varor som är sanktionerade.

Boris Akimov ler nöjt när han ska förklara.

– En del företag har byggt fabriker i Ryssland för att kringgå sanktionerna. Andra låter ryska företag tillverka deras produkter på licens så att de kan använda originalförpackningar. Produkten ser ut som den är tillverkad i exempelvis Frankrike men den är producerad lokalt i Ryssland.

Men det finns också stora hål i sanktionerna. En rad länder som Turkiet och Vitryssland deltar inte. Därifrån kan Ryssland importera vad man vill. En välkänd smuggelväg är att produkter köps in till Vitryssland men sedan transporteras vidare till Ryssland.

– Plötsligt översvämmas Ryssland av lax från Vitryssland. Ett land helt utan kust eller fiskeindustri.

Han skrattar gott.

Mat i stället för souvenirer

– Jag tror vi köper fler äpplen från EU-kandidatlandet Serbien än vad de tillverkar. Misstanken är att många av äpplena i själva verket kommer från EU-landet Polen.

Saida Sukhova i blålila varm kappa tar en varukorg för att handla. Hon håller med om att sanktionerna inte tjänat sitt syfte.

– Ryssarna är lika förtjusta i president Putin som de alltid varit.

Saida Sukhova.

Men hon är tveksam till de ryska kopiorna av europeiska produkter. Hon har precis kommit tillbaka efter en resa till Amsterdam. I stället för att köpa souvenirer inhandlade hon ostar och andra varor som numera är svåra att få tag i i Ryssland.

– Det är så alla som åker utomlands gör numera. Kopiorna är inte riktigt samma sak.

Dessutom litar hon inte på den färska certifieringen av ekologiska varor som produceras i Ryssland.

– Om jag köper en importerad produkt som är grönmärkt så känner jag mig säker på att den verkligen är ekologisk. Men jag litar absolut inte på den ryska märkningen.

Ändå tror Boris Akimov att det kan bli svårt för de europeiska företagen att ta tillbaka sina marknadsandelar när och om sanktionerna lyfts.

– Nu finns det ryska produkter som tagit deras plats.

Aftonbladets Wolfgang Hansson på plats i Moskva.

Följ ämnen i artikeln