Talibanerna: Samtal med regeringen får vänta

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2019-07-28

Fredssamtal mellan talibanerna och USA pågår. Bilden är från ett annat tillfälle under samtalen. Arkivbild.

Talibanerna kommer inte att hålla direkta samtal med den afghanska regeringen, enligt en högt stående företrädare för talibanerna.

Uttalandet från en minister om att ett sådant möte ska hållas inom kort – och ryktet om att det ska ske i Oslo – avfärdas.

Direkta samtal är möjliga först efter att det finns ett avtal med USA om att dra tillbaka sina styrkor i landet, uppger talibanerna.

– Intra-afghanska samtal kommer att inledas först efter att ett tillbakadragande av utländska styrkor har meddelats, säger Suhail Shaheen, talesperson för talibanernas politiska kontor i Qatar.

På lördagen sade Abdul Salam Rahimi, Afghanistans minister med ansvar för fredsfrågor, att direkta samtal mellan regeringen och talibanerna förhoppningsvis kan hållas "inom de kommande två veckorna" i ett europeiskt land. Diplomatiska källor uppgav då att samtalen skulle ske i Oslo med start den 7 augusti.

Rahimi sade också att regeringen ska representeras av en delegation bestående av 15 personer under samtalen.

Talibanerna har sedan tidigare vägrat att samtala direkt med den väststödda afghanska regeringen, med president Ashraf Ghani i spetsen. Däremot har samtal mellan talibanerna och andra afghanska företrädare, med syftet att få ett slut på det 18 år långa kriget i Afghanistan, hållits i Qatar i början av juli. Det pågår även fredssamtal med USA.