18 döda i bränder i Grekland

TT-AFP

Publicerad 2023-08-22

En skogsbrand utanför Alexandroupolis i nordöstra Grekland, bild från måndagen.

18 personer har hittats döda nära byn Avantas i nordöstra Grekland efter de skogsbränder som sedan några dagar rasar i området.

Samtidigt evakueras tiotusentals människor utanför Aten.

De 18 döda hittades nära nationalparken Dadìa, en region som gränsar till Turkiet och där många migranter samlas, enligt brandförsvarets talesperson Yiannis Artopios.

De döda tros vara migranter som tagit sig till Grekland från Turkiet. Totalt har 20 personer mist livet i bränderna den här veckan.

Byn Avantas ligger tio kilometer norr om den brandhärjade hamnstaden Alexandroupoli, där stora bränder rasar för fjärde dagen i rad.

En större brand utanför Aten hotar flera förorter till huvudstaden och tiotusentals har beordrats lämna sina hem i förorten Ano Liosia. Enligt AFP har minst ett hus brunnit.

Hårda vindar i kombination med temperaturer över 40 grader bidrar till att bränderna sprider sig. Mer än 60 bränder över ett stort område som även inbegriper öarna Evia och Kythnos har drabbats.

Grekland har fått hjälp av 120 brandmän och ett antal brandbekämpande plan från flera EU-länder. Bland annat lyfte två vattenskopande flygplan på tisdagsmorgonen från Skavsta flygplats till Grekland för att hjälpa till.