Skogsmiljardärens förslag om svinpesten: ”Inte orimligt”

Publicerad 2023-09-13

Skogsmiljardären Karl Hedin har en plan för att stoppa svinpesten:

Skapa en inre zon som stängslas av och övervakas tills svinpesten är borta.

– Det är inte orimliga åtgärder, men man ska göra var sak i rätt tid, säger statsepizootologen Karl Ståhl.

Skog- och sågverksmiljardären Karl Hedin, 74, var tidigare misstänkt för vargförgiftning men friades senare helt från åtalet om grovt jaktbrott. Nu är han aktuell igen.

Hedin äger via sitt bolag en femtedel av skogen i den smittade zon på nästan 1 000 kvadratkilometer mellan Västmanland och Dalarna som spärrats av. Där gäller nu stränga restriktioner, som införts av Jordbruksverket för att eliminera spridningen av afrikansk svinpest.

Karl Hedin var inte alls nöjd med storleken på det avspärrade området. Därför skrev han ett brev till Jordbruksverket och krävde ändring. Hans förslag var att stängsla av och övervaka den tiondel av området som är mest utsatt och som han kallar ”zon 1”:

– Jag är inte utbildad virolog. Men vi pratade med en virolog. Alla luckor vi kan se i zon 1 ska vi täppa till direkt. Det har man inte gjort, vilket är synd, säger Hedin.


Straffet om du går in i förbjudna zonen: ”Befarar överträdelser”.

Skogsmiljardären Karl Hedins plan för att stoppa svinpesten: Skapa en inre zon

Statsepizootolog Karl Ståhl vid Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, säger:

– Det här som Karl Hedin har skrivit är inte orimliga åtgärder. Det är ungefär så man tänker sig att jobba. Men man ska göra var sak i rätt tid, säger han.

Skogarna i Fagersta kommun har spärrats av tills vidare.

”Vet inte var den inte finns”

Enligt Ståhl är det för tidigt att stängsla av någon inre del av hela den smittade zonen. Det står visserligen klart att svinpesten bara konstaterats i en del av den smittade zonen, men det är fortfarande osäkert om den också finns i resten av zonen.

– Vi vet var den finns, men inte var den inte finns. Det kan mycket väl vara så att man ganska snart bestämmer sig för att utnyttja de naturliga barriärer som finns och förstärka dem med stängsel på strategiska platser. Men var sak har sin tid, det är inte lönt att inhägna ett område innan man vet var smittan finns, säger Ståhl.

Alla tamgrisar i det svinpestsmittade området ska avlivas. Arkivbild.

Delar av Karl Hedins önskemål uppfylldes redan i går tisdag. Då beslöt Jordbruksverket att skogsbruksmaskinerna i den smittade zonen får flyttas därifrån, om de rengörs noggrant.

– Det ser betydligt ljusare ut nu när vi har vi löst den frågan. Nästa potatis är att ta ut det avverkade virket som ligger vid väg och i markerna. Det är virke för tre miljoner, säger Karl Hedin.

Madeleine Haal Gertzell, gruppchef på Jordbruksverket, kommenterar kravet på att få flytta hugget timmer:

– Det är en prioriterad fråga att lösa, samtidigt som vi måste säkerställa att vi kan få en säker hantering av timret ut ur restriktionszonen.

Haal Gertzell gör tummen ner för Hedins förslag om att omgående stängsla in och övervaka en inre zon:

– Vi tittar på olika scenarion och olika alternativ framöver, men i dagsläget är det inte aktuellt.

Karl Ståhl, statsepizootolog.
Jägarna ska söka igenom skogen i Fagersta – meter för meter