Hemlöse Martin sköts av polis: ”De riktade pistolerna mot mig”

Advokat: förvånad att man lägger ned utredningen

Publicerad 2023-11-14

28-årige Martin sköts av misstag när polisen ingrep mot en våldsam man på ett härbärge för hemlösa.

Här berättar han om skräckminuterna vid polisingripandet på härberget.

– Jag hinner tänka: ”Är det så det här jag kommer dö?”

Kvällen den 23 oktober kallades flera polispatruller till ett härbärge för hemlösa i Malmö. En man i 40-årsåldern mådde psykiskt dåligt och gick bärsärk.

När polis anlände till härbärget tog de sig upp till den långa korridor där mannen befann sig. Han uppträdde aggressivt och rörde sig mellan sitt rum och korridoren. Enligt uppgift till Aftonbladet försökte polisen först avväpna mannen genom att spreja OC-sprej på honom vid två tillfällen.

Efter en stund beväpnade mannen sig med två stora glasskärvor. Polisen uppfattade situationen så hotfull att de valde att skjuta. Mannen sköts i sitt ena knä och ramlade ihop i korridoren.

En källa uppger att det sköts i två omgångar. Totalt avlossades fem skott i korridoren.

Under eldgivningen skadades även en annan hemlös man.

Aftonbladets team har träffat 28-årige Martin – som polisen sköt av misstag.

– Det kändes först bara som en träflisa som kom farande. Sedan förstår jag att jag är skjuten, säger Martin.

När skottet kommer befinner sig Martin i ett rum längst ned i korridoren. I den hetsiga situationen som uppstår när polis anländer är även en annan hemlös på väg ut i korridoren. Martin inser att denne kan råka illa ut och drar undan honom. Han hinner precis stänga dörren när en kula går genom den och träffar honom i ljumsken.

Martin berättar att han tidigare har bland annat har arbetat som maskinoperatör. Han är utan bostad sedan en tid tillbaka och övernattar ibland på härberget i Malmö.

När Martin tittar ned ser han blod och förstår att han måste ut i korridoren för att få hjälp.

– Jag ropar: ”Hjälp, hjälp jag är träffad”. Jag sätter mig ned och håller handen mot såret, säger Martin.

Stoppar blodet med handen

Men enligt Martin dröjer det innan hjälpen kommer. Han ropar flera gånger till poliserna att han är träffad men det enda som händer är att polisen skriker. Han hör orden ”lägg händerna på golvet”.

– Det är inte förrän de kommer närmare som jag förstår att det är mig de skriker på. De kommer mot mig och riktar pistolerna mot mitt huvud.

Martin vill inte släppa trycket mot såret. Han har gått en grundkurs i ambulanssjukvård på gymnasiet och minns något om att man kan förblöda på sex minuter.

– Jag tänker att min överlevnadstid halveras om jag släpper hålet. Jag hinner tänka: ”Är det så det här jag kommer dö? Efter allt som har hänt.”

Till slut vågar han inte göra annat än att lägga båda händerna på golvet.

När polisen kommer fram tar de av hans byxor och tejpar ett förband över skottskadan. Enligt Martin släpar de honom sedan på golvet i korridoren fram till trappan.

– De tar tag i mina armar och släpar mig som om jag var en matta. Det var så nonchalant att jag kan inte tro annat än att de inte fattade vad de hade gjort.

En hemlös man i 40-årsåldern mådde psykiskt dåligt och blev våldsam. Han slog sönder fönsterrutor och slet loss ett element. När polis ingrep hade han beväpnat sig med glasskärvor.

Både mannen i 40-årsåldern som uppträtt hotfullt och Martin körs med ambulans till sjukhus. Deras tillstånd är allvarligt men inte livshotande. Det första dygnet på sjukhus är tufft för Martin.

– Det var som den värsta smärta som finns. Jag har blivit av med mitt långfinger en gång men detta var värre.

Martin blir kvar på sjukhuset i fyra dagar. När Aftonbladets team träffar honom har det gått tre veckor sedan han blev skjuten. Han rör sig nästan som vanligt igen men känner av såret.

– Jag kan inte förstå varför de sköt överhuvudtaget. Varför använder de inte elpistol? De hade ju sköldar.

Enligt Martin visste poliserna som ingrep att det var andra hemlösa i sovrummen i korridoren och borde ha insett riskerna med att skjuta i en sådan miljö.

– De ropade ”Är det någon bakom dörren?” och då svarade X (en annan hemlös reds. anm).

Han är också förvånad över polismännens agerade efter att han blivit skjuten.

– Varför såg de mig som ett hot?

”Hans beteende var väldigt farligt”

Polisen inledde två utredningar efter händelsen. Dels en utredning om grovt hot mot tjänsteman, dels en utredning för att se om poliserna gjort något fel.

I den förstnämnda har en man i 40-årsåldern häktats.

– Hans beteende var väldigt farligt. Han uttalar hot och gör utfall mot poliserna med två, ganska stor, glasbitar, säger Sara Salomonsson, åklagare.

Hon poängterar att hon inte är inblandad i utredningen mot poliserna men att hon kan förstå att de upplevde att de var i en nödvärnssituation.

Har de försökt avväpna honom på något annat sätt?

– De försöker lugna honom och sprejar mot honom. Men det lyckas inte. Det kan bero på att det är för långt avstånd för att det ska lyckas.

Vad händer precis innan de avväpnar honom?

– Han gör ett utfall. Någon typ av hastig rörelse framåt. Men det är inte så att han springer framåt.

Martin tycker att polisen använde för mycket våld vid ingripandet på härbärget.

Utredningen mot poliserna, gällande tjänstefel, lades ned den 25 oktober.

Chefsåklagare Nicklas Englund som ledde förundersökningen på Avdelningen för särskilda utredningar skriver i sitt beslut att:

”polismännen behövde använda sina skjutvapen för att avvärja
pågående eller överhängande våld av svårare slag mot dem själva”

Advokatens kritik mot utredningen

Advokat Niklas Mårtensson, som företräder den häktade mannen, tycker att beslutet är märkligt.

– Jag är förvånad över att åklagaren har gjort denna bedömning, säger Niklas Mårtensson.

Han bygger sitt resonemang på att det finns en övervakningsfilm från ingripandet. I den syns hur en annan person rör sig i bakgrunden i den långa korridoren. Poliserna borde enligt honom därför ha insett att det var stor risk att andra skulle skadas om man sköt.

– Det är tydligt att man kan se att en person rör sig fram och tillbaka i bakgrunden, säger han.

Enligt Niklas Mårtensson så befinner sig hans klient på cirka fem meters avstånd från poliserna när de öppnar eld.

– Det borde helt klart funnits andra alternativ än att skjuta.

Han reagerar också på att utredningen om polisernas agerande är nedlagd.

– Hur är det möjligt att lägga ned den efter knappt 48 timmars utredning?

Chefsåklagare Nicklas Englund tillbakavisar kritiken om att utredningen ska ha avslutats för snabbt.

– Jag har bra utredningsresurser och poliskommissarier som redan på natten höll förhör. Det avviker naturligtvis från normalbilden på den allmänna sidan, där man har resursbrist. Hade det legat där så hade det säkert pågått ännu. Men när poliser är anmälda så har vi väldigt goda resurser och så ska det vara också.

I övrigt avfärdar Nicklas Englund advokatens kritik med motiveringen att uttalandena kan gynna hans klient.

– Det är en pågående utredning och han är en part i det. Han som part har en lojalitetsplikt till sin klient. Om han eller någon annan är missnöjd med mitt beslut så har man möjlighet att begära överprövning av mitt beslut eller lämna ärendet till åklagarmyndighetens tillsynsavdelning.

Rättsexpert: ”Jättefarligt miljö”

Rättsexperten och tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem menar att det generellt sätt ska mycket till för att en polis ska skjuta inomhus där det finns utomstående.

– Det är en jättefarlig miljö att avlossa skott i. Det är väldigt, väldigt många kriterier som ska belysas i en utredning av en sådan händelse, säger han.

Alhem menar att i den ena vågskålen ligger hur hotade poliserna är och hur stressande situationen är för dem. Och i den andra skålen hur farligt det är för omgivningen om man börjar skjuta.

Han förklarar att det svårt att bedöma den här typen av händelser men att han reagerar på att poliserna öppnade eld på en plats där det fanns risk att andra skadas.

– Det som är särskilt allvarligt är att man inte har koll på vad som finns bakom de här dörrarna där skottet går igenom, säger Sven Erik Alhem.