Trots utskicket – Nobelpriset kunde gått till någon annan

Publicerad 2023-10-04

Fyra timmar för tidigt avslöjades dagens Nobelpris-vinnare.

Men enligt Kungliga Vetenskapsakademins ständige sekreterare Hans Ellegren hade vinnarna kunnat bli några andra.

– Det hade kunnat vara så, teoretiskt sett. Men vi svarar inte på frågor om själva beredningsprocessen, säger Hans Ellegren.

Klockan 07.31 skickades ett pressmeddelande ut till flera svenska medier från den Kungliga Vetenskapsakademien. I utskicket meddelades vinnarna i Nobelpriset i kemi, flera timmar innan det skulle tillkännages.

Trots detta menar Kungliga Vetenskapsakademins ständige sekreterare Hans Ellegren, att beslutet om vem som skulle tilldelas priset togs på förmiddagen och att någon annan hade kunnat få priset.

– Det hade kunnat vara så, teoretiskt sett. Men vi svarar inte på frågor om själva beredningsprocessen. Den är helt konfidentiell.

Beslutet om vem som tilldelades priset togs under förmiddagen, timmar efter att vinnarna presenterats i pressmeddelandet.

– Det är mycket som förbereds och det kan vara olika scenarion. Självklart behövs någon form av förberedelse, säger Hans Ellegren.

Heiner Linke, Nobelkommittén för kemi, berättar om pristagarna.

Oklart varför det gick ut

Varför det gick ut ett pressmeddelande till flera svenska medier vet inte Kungliga Vetenskapsakademien i nuläget. De ska nu utreda vad som har hänt.

– Vi har varit väldigt aktiva för att försöka se vad som hänt. Just nu vet vi inte och ångrar djupt det som hänt. Det viktiga är att det inte påverkade pristagarna på något sätt.

Tror du att detta kan ha påverkat akademins anseende?

– Jag vill inte tro att det gör det. Det hela är väldigt olyckligt. Men det viktiga är att vi har utsett väldigt värdiga pristagare med en väldigt viktigt upptäckt. Det är så klart det viktigaste, säger Hans Ellegren.

Pressmeddelandet som skickades ut, med pristagarna i rosa.

Turerna kring Nobelpriset i kemi

07.31

Med namn, titlar, motiveringar och färdigskrivna citat. Så presenterades de tre nobelpristagarna i kemi klockan 07.31 när pressmeddelandet skickades ut till flera svenska medier.

Från Nobelkommitténs håll var svaret tydligt – något beslut kring pristagare hade inte tagits.

– Ingen har fått priset än, beslutet är inte fattat, sade Heiner Linke, expert vid Nobelkommittén för kemi.

Istället hänvisade kommittén till pressträffen klockan 11.45 och menade att beslutet skulle tas under förmiddagen.

07.57

I svenska medier börjar rapporteringen om pressmeddelandet.

Vetenskapsakademiens pressansvarige, Eva Nevelius säger även att det inte bestämts vem som ska få priset.

– Det finns inget beslut än, akademin har inte sammanträtt, säger Eva Nevelius.

09.50

Kungliga Vetenskapsakademien meddelar på X, tidigare Twitter, att ledamöterna ”återigen samlats i detta rum, denna gång för att ta beslut om Nobelpriset i kemi 2023”

10.12

Uppgifterna om de utpekade pristagarna börjar florera i flera internationella medier. Bland annat nyhetsbyrån Reuters namnger de utpekade pristagarna.

11.48

Tillsammans med Johan Åqvist, ordförande för Nobelkommittén för kemi och Heiner Linke, expert vid Nobelkommittén för kemi, presenterade akademins ständige sekreterare Hans Ellegren årets vinnare av kemipriset. Vinnarna var samma personer som hade meddelats tidigare i morgonens utskick.

Moungi G Bawendi

Moungi G Bawendi.

Louis E. Brus

Louis E. Brus.

Alexei I. Ekimov

Alexei I. Ekimov.