Civila viftar med vit flagg i Gaza – skjuts ihjäl

Publicerad 2024-01-25

Gruppen bär en vit flagga och säger att de vill hjälpa familjemedlemmar i Gaza.

Kort därefter skjuts en av dem ihjäl.

Videoklippet från brittiska ITV sprids nu över världen.

I tisdags var en palestinsk kameraman i området al-Mawasi i södra Gaza, en plats som israeliska militären hänvisat palestinier till och kallat för ”säker”.

Efter att ha intervjuat flera flyende palestinier på uppdrag av brittiska ITV mötte han en grupp på fem män. Samtliga stod vända mot det håll som alla flytt från, där strider pågick, med händerna över huvudet. De bar också på en vit flagga, en symbol som ofta används av civila som vill visa att de inte är ett väpnat mål.

En av männen, 51-årige Ramzi Abu Sahloul, berättade:

– Min mamma och bror är kvar där, med omkring 50 eller 70 andra flyktingar. Israelerna kom och sa att vi måste evakuera, men de lät inte min bror lämna. Vi vill försöka hämta dem nu.

Flera skott

Efter intervjun började kameramannen gå från platsen, men vände sig kort därefter om för att ta en sista bild, beskriver hans kollega på kanalens hemsida.

I filmklippet hörs sedan flera skott som avfyras.

De fem männen börjar springa, och sekunder senare faller Ramzi Abu Sahloul till marken.

Enligt ITV blev 51-åringen skjuten i bröstet. De fyra andra männen försökte använda den vita flaggan för att stoppa blodflödet, men hans liv gick inte att rädda. Snart var hela flaggan rödfärgad.

Samtidigt fortsatte beskjutningen.

Kan utgöra krigsbrott

Klippet, som sändes i går, har skapat ramaskri.

Både Amnesty International och Norska flyktingrådet har uppgett att händelsen kan utgöra krigsbrott.

Amnestys talesperson säger också till den brittiska kanalen att liknande händelser ”sker med en obehaglig regelbundenhet” mot palestinier i Gaza under Israels krig mot Hamas.

”Avskyvärda anklagelser”

Senast i början av januari publicerades ett klipp av sajten Middle East Eye där en palestinsk kvinna som evakuerar från Gaza City tillsammans med ett barn uppges bli skjuten av israelisk militär. Även i det fallet bar sällskapet en vit flagga. Israeliska militären (IDF) har inte kommenterat den händelsen.

I en kommentar till ITV om tisdagens händelse uppger IDF att man inte känner till det hela, och att man inte utför ”fältavrättningar”.

”Det är absolut nödvändigt att betona att den alarmerande, förtalande och grova felkaraktäriseringen av kriget, med dessa avskyvärda anklagelser, endast kan ses som en förlängning av Hamas propagandaförsök att förtala IDF och undergräva vårt mål att krossa Hamas och se till att terroristorganisationen aldrig mer har makt att bygga en terroristarmé, invadera Israel, mörda, bränna, våldta och föra bort israeler”, skriver man också.