Stort pengabråk efter Swish-insamling till Dante, 12

Uppdaterad 2019-04-17 | Publicerad 2018-11-10

Medlemmarna i Facebook-gruppen ”Sök efter Dante” samlade in närmare 250 000 kronor.

Nu har det brutit ut storbråk om pengarna – och polisen har kopplats in.

– Sedan pengarna kom in i bilden har allt blivit kaos, säger gruppens grundare.

Letandet efter försvunna Dante, 12, väckte enorm uppmärksamhet.

Tusentals människor deltog i sökandet och på nätet engagerade sig än fler.

I början av veckan startades Facebook-gruppen ”Sök efter Dante” med målet att samordna letandet, arrangera samåkning och ge information till intresserade.

– Jag hade en god tanke med att starta gruppen men sedan pengarna kom in i bilden har allt blivit kaos. Jag vill bara få ett avslut på det här, säger Facebookgruppens grundare .

”Bråk i gruppen”

I torsdags tog administratören Niklas Johansson initiativ till en swish-insamling för att sponsra sökandet efter Dante.

På kort tid samlades 250 000 kronor in till hans privata konto men mot slutet av veckan började Niklas Johansson anklagas för att försöka förskingra pengarna, berättar han för Aftonbladet.

– När hag började få massa hot förde jag över dem till en annan administratör, säger han.

Aftonbladet har tagit del av skärmdumpar från en internetbank som förefaller visa en överföring på 244 183 kronor från Niklas Johansson till den andra administratören Anne Ladd.

Nu har storbråk brutit ut i gruppen om pengarna och de två administratörerna anklagar varandra för att undanhålla pengar. Niklas Johansson säger att administratörerna kommit överens om att pengarna skulle föras över till Missing People och Dantes familj i fredags eftermiddag.

– Hon skulle gå till banken och föra över pengarna men det gjorde hon aldrig. Nu har de stannat hos henne eftersom hon är rädd för någon skatteskuld, säger han.

Anne Ladd å sin sida anklagar Niklas Johansson för att inte ha uppvisat några kontoutdrag som visar att han verkligen fört över alla pengar till henne.

– Det har jag gjort och jag går också igenom alla inbetalningar nu med en person från Missing People Kronoberg, svarar Niklas Johansson.

”Är en ärlig människa”

Anne Ladd säger att hon ska kontakta Skatteverket på måndag för att säkerställa att hon har rätt att föra vidare pengarna.

– Jag ska ta reda på att jag inte drabbas av något privatekonomiskt bakslag och därefter ska jag kontakta Missing People och överföra allt dit. Jag är en ärlig människa med ett gott hjärta av guld, säger hon.

Bland gruppens över 13 000 medlemmar är många upprörda över vad hur insamlingen kom att sluta.

”Tror inte det är sant att det jag läser. (Ville så gärna hjälpa av hjärtat, så blev jag blev blåst.) Och dessutom bråka om pengarna i sådan är svår stund. Bortom alla ord.”, skriver en medlem.

Under måndagen kommer polisen att ta tag i de polisanmälningar gällande insamlingen som kommit in under helgen.

Polisen ska utreda

Dels handlar det om en anmälan från Anne Ladd där hon anklagar Niklas Johansson för förtal.

Dels handlar det om en anmälan som riktar sig mot Anne Ladd som för närvarande har pengarna på sitt konto.

– Vi har fått in uppgifter från en av insamlingens arrangörer och kommer att upprätta en anmälan. Vi har ju bara hört den ena partens historia här och de uppgifterna gör gällande att en person inte vill lämna ifrån sig de här pengarna. Nu kommer det här att utredas, troligtvis som misstänkt förskingring eller bedrägeri, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson i region väst.

Han bekräftar att summan det rör sig om är dryga 200 000 kronor.