Regeringen miljonsatsar mot spelmissbruk

Uppdaterad 2018-10-15 | Publicerad 2018-07-18

Regeringen satsar 11 miljoner kronor på förebyggande arbete kring spelmissbruk.

Folkhälsomyndigheten får bland annat i uppdrag att fördela 3 miljoner kronor till ideella organisationer som arbetar med spelmissbruk.

– Vi hoppas nu att status med spelmissbruk blir högre, säger socialminister Annika Strandhäll (S).

På torsdagens regeringssammanträde fattar regeringen beslut som ger ger Folkhälsomyndigheten i uppdrag att utveckla det nationella kunskapsstödet om spelproblem.

Totalt får myndigheten 11 miljoner kronor och i uppdraget ligger bland annat stöd till dem som jobbar med att möta spelberoende. Folkhälsomyndigheten ska även fördela 3 miljoner till organisationer som bedriver förbyggande arbete kring spel om pengar.

– Folkhälsomyndigheten kommer utifrån sin expertis ta emot ansökningar från föreningar. Det finns många föreningar som är duktiga och viktiga i det spelförebyggande arbetet, säger socialminister Annika Strandhäll (S).

Många anhöriga drabbas

Cirka två procent av vuxna i Sverige har spelproblem och för många av dem är problemen så allvarliga att det kan röra sig om ett beroende. Även anhöriga drabbas ofta hårt av spelproblem och cirka 170 000 personer, varav nästan hälften är barn, lever i samma hushåll som någon som har spelproblem.

– Det är ofta anhöriga till spelmissbrukare som drabbas och då i synnerhet barn. I det arbetet är dessa ideella föreningarna ovärderliga, säger Annika Strandhäll.

Ny lag från och med 1 januari 2018

Från och med den 1 januari 2018 ingår problem med spel om pengar i socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen. Det innebär att kommuner och landsting blir ålagda att förebygga spelproblem. De ska också erbjuda stöd och behandling till personer som har allvarliga problem med spel om pengar.

Regeringen inför från och med den första januari 2019 även hårdare krav på spelbolagen då de måste ha licens för att erbjuda spel i Sverige.

– Dessa riktade medel är viktiga för att sätta fokus och få en rejäl start i den nya lagen för kommunerna i deras förebyggande arbete men regeringen tar nu ett samlat grepp kring spelmarknaden där det ska vara ordning och reda, säger Annika Strandhäll.

”Inte samma status som alkohol och narkotika”

Det var inte länge sedan som spelmissbruk inte klassades som en sjukdom så som exempelvis alkoholmissbruk.

– Det har inte samma status men konsekvenserna är desamma framförallt för anhöriga som drabbas. Därför är det viktigt att vi får en samlad bild och att folkhälsomyndigheten utreder hur pass utbrett problemet är, säger Annika Strandhäll (S).

– Vi hoppas nu att status med spelmissbruk blir högre och att vi ser allvarligare på de konsekvenser som blir för samhället och de anhöriga, säger Annika Strandhäll.

ANNONS