”Facebook-vän” lurade Patrik på alla pengar

Publicerad 2011-10-12

Trodde han hjälpte en kompis – kontot länsades

”JÄTTETRÅKIGT” Patrik Olssons kompis hörde av sig via Facebook och bad om hjälp att logga in på sin internetbank. I själva verket var det en bedragare som med hjälp av uppgifterna Patrik lämnade ut lyckades länsa hela hans bankkonto. ”Det känns jättetråkigt. Det var både ärvda och sparade pengar”, säger han.

Patrik Olsson, 20, trodde att det var hans vän som bad om hjälp via Facebook.

Och ställde upp.

Nu är han 20 000 kronor fattigare.

Patrik Olsson från Gävle satt och pluggade i torsdags. Han var stressad, så när en kompis hörde av sig via Facebook och bad om hjälp att logga in på sin internetbank tänkte han inte efter så noga – utan ställde upp.

– Jag är en sådan som alltid hjälper mina vänner, säger han.

Hjälp med bankdosan

Vännen skrev att hans bankdosa var trasig och nu behövde han hjälp att logga in på sin internetbank för att kunna betala sina räkningar.

Patrik hjälpte honom med sin egen dosa.

Men vännen var i själva verket en bedragare som hade hackat kontot. Koderna skojaren fick av Patrik användes inte för att gå in på vännens konto – utan Patriks.

Tömde kontot

Några timmar senare ringde polisen. Patriks konto var tömt, alla hans besparingar – över 22 000 kronor – var borta. Pengar han skulle leva av under tiden han studerar.

– Det känns jättetråkigt. Det var både ärvda och sparade pengar.

Patriks bank, Swedbank, hade fattat misstankar när kontot tömdes och kontaktat polisen. Patrik fick komma ner på polisstationen och lämna sitt vittnesmål redan samma eftermiddag.

Anna Sundblad, presschef på Swedbank, bekräftar att bankens säkerhetsavdelning varit i kontakt med polisen med anledning av bedrägerierna. Enligt henne inträffade liknande bedrägerier även i somras.

– Det är bedragare som kapar någons konto på Facebook, utger sig för att vara den personen och ber vänner om hjälp för att föra över pengar, säger hon.

I Patriks fall upptäcktes bedrägeriet för sent, transaktionen var redan gjord. Och så är ofta fallet. Bankens övervakningssystem larmar om onormala transaktioner, men har du inte stoppat dem själv är det ofta för sent.

Känner sig kränkt

För Patrik blir hösten fattig. Han tvingas nu klara sig på studielånet – de extrapengar han hade sparat ihop är borta.

Han känner sig både kränkt och lurad. Och dum.

– Jag har ju vetat om att man inte ska gå på sådant här – och så gör jag det ändå. Så jag känner mig lite dum, säger han.