Nödrop på sms

Uppdaterad 2011-07-25 | Publicerad 2011-07-23

Skräckslagna ungdomar tog till Twitter och Facebook för hjälp

”Ring inte, jag gömmer mig!”

För de skräckslagna ungdomarna blev Facebook och Twitter enda kanalen ut från dödsön Utøya.

– Många simmade ut i havet för att undkomma gärningsmannen, säger Amir Daneshpip, som träffat flera av de överlevande.

Amir Daneshpip, förbundssekreterare för Unga Örnar i Sverige, följde under gårdagen hur hans vänner och politiska kolleger skrev om skräcken på ön under de nära tre timmar mördaren hade dem i sitt våld.

– Av dem jag känner har flera simmat ut i havet för att undkomma gärningsmannen. Jag har också läst statusuppdateringar via Facebook om människor som gömt sig i skogen under tiden. Gärningsmannen tillkallade flera ungdomar och sedan började han skjuta, säger Amir Daneshpip.

Kontaktkedjan inom SSU och de andra systerorganisationerna gick varm under gårdagen. Johan Hassel, svensk generalsekreterare för den internationella sammanslutningen av SSU-förbund, fick kontakt med en kamrat strax efter att denne tagit sig i säkerhet på land.

– Han var fortfarande i chock förstås och kände inte till omfattningen på det som hänt. Han visste inte hur många som dött eller blivit allvarligt skadade, säger Johan Hassel.

Skulle ringa familjen

– Han skulle ringa sin egen och sin flickväns familj för att de säga att de var okej. Han hade inte hört något om de andra eftersom det fanns folk över hela ön.

Johan Hassel var under lång tid helt ovetande om hans kamrat överhuvudtaget levde.

– När jag fick tag i honom per telefon var han rädd men samtidigt lättad att han klarat sig. Jag har även följt norska AUF-ordföranden Eskil Pedersen som skrev på sin Facebook-sida att han var glad att det var över och att förbundet nu samlar kraft för att hjälpa de drabbade.

”Stor lättnad”

Känslorna är dubbla.

– Det är en stor lättnad att de man känner har klarat sig men det känns förstås även jobbigt att så många skadats och dött. Deltagarna är ju bara barn, vissa av dem runt 14–15 år.

Vill inte utnyttjas

Den politiska långhelgen var tänkt att handla om solidaritet och politisk framtid för de unga socialdemokraterna.

– Jag vet att det är ingen på ön som vill att det som har hänt används av organisationer som inte sympatiserar med ungdomarnas tro på rättvisa och demokrati, säger Johan Hassel.