Ingen nytta med Treo för friska

TT

Publicerad 2018-09-17

Acetylsalicylsyra (ASA) är en av världens mest använda läkemedelssubstanser. Den finns i exempelvis Treo, Aspirin, Albyl och Magnecyl brus. Arkivbild.

En låg daglig dos av Treo eller Magnecyl i förebyggande syfte ger inga hälsofördelar för den som är frisk. Intaget ökar snarare risken för stora blödningar, enligt en studie.

Forskare i USA och Australien har låtit närmare 20 000 friska personer som är 70 år eller äldre inta 100 mg acetylsalicylsyra – eller motsvarande placebo – dagligen i blodförtunnande syfte. Studien visar att de äldre personerna, som alltså inte led av någon hjärt- och kärlsjukdom sedan tidigare, fick en ökad risk för blödningar och möjligen sämre överlevnad, rapporterar Dagens Medicin.

I den grupp som intagit acetylsalicylsyra inträffade större blödningar 8,6 gånger räknat på ett års uppföljning av 1 000 patienter. Resultatet för placebogruppen var lägre – 6,2 gånger.

Vanlig substans

Acetylsalicylsyra är en av världens mest använda läkemedelssubstanser och finns i exempelvis Treo, Magnecyl och Aspirin. Utöver en smärtstillande, inflammationsdämpande och febernedsättande effekt minskar läkemedlet även blodets förmåga att levra sig. Substansen kan därför också ges till de som löper risk för att drabbas av blodproppar.

Studiens resultat ändrar dock inga behandlingsrekommendationer, säger Paul Hjemdahl, professor och ledamot av expertrådet för hjärt-kärlsjukdom inom läkemedelskommittén i Stockholms läns landsting, till Dagens Medicin.

Högre cancerdöd

– Acetylsalicylsyra har visserligen en etablerad roll i behandlingen av de som redan har hjärt-kärlsjukdom men de som inte har sådan sjukdom ska inte ta acetylsalicylsyra i oträngt mål, säger han till tidningen.

Tidigare forskning har visat att acetylsalicylsyra i låg dos kan ha en skyddande effekt mot cancer. Men i den aktuella studien var antalet dödsfall något fler bland dem som hade fått aktiv behandling och att detta berodde på just fler dödsfall i cancer. Forskarna är dock försiktiga med att tolka detta fynd, bland annat därför att inga andra studier inom samma område funnit en ökad risk för dödsfall med acetylsalicylsyra.

Studien publiceras i tidskriften New England Journal of Medicine.

Följ ämnen i artikeln