Visste du att jorden har en ”andra måne”?

Uppdaterad 2015-12-03 | Publicerad 2015-07-01

Månen ser du varje dag.

Men visste du att det finns annan himlakropp som har smeknamnet ”jordens andra måne”?

Så sent som 1997 upptäcktes asteroiden 3753 Cruithne, en kvasisatellit till jorden. Det innebär att den rör sig i en särskild bana i solsystemet där den under vissa perioder hamnar nära och i samma takt som jorden. Både jorden och Cruithne kretsar runt solen. Under kretsandet korsas banorna vid två tillfällen, vilket gör att de ser ut att följa varandra. När detta upptäckets myntades smeknamnet ”jordens andra måne”. Cruithnes bana är så stor att den når hela vägen till både Venus och Mars.

Men vi officiellt bara en riktigt måne, och det är månen!

Påminner om kometförhållande

Cruithne har en diameter på cirka 5 kilometer. Den har även väldigt låg magnitud vilket gör att den bara går att se med spegelteleskop. Den är till exempel svårare att se än dvärgplaneten Pluto.

Forskare på Nasa menar att förhållandena på Cruithne med stor sannolikhet påminner om kometen 67P där rymdsonden Philae landade förra hösten. Det innebär extrem kyla eller värme och mycket låg gravitation.

Det finns fler asteroider som rör sig i hästskobanor i förhållande till jorden, bland annat asteroiden AA29 som upptäcktes 2002. Den har omloppsbana som gör den är förhållandevis enkel att nå med en rymdfarkost för att astronauter ska kunna öva och utföra experiment. Nasa har tidigare i år avslöjat planer på att landa en bemannad farkost på en asteroid.

Kan komma att krocka

Forskare har också räknat ut att jorden och Cruithne kan komma att krocka med varandra. Om drygt 2 750 år kommer asteroiden rekordnära jorden men en eventuellt krock är flera miljoner år bort.

Men om en krock skulle inträffa kommer det innebära stora problem för jorden. Forskare tror att smällen kan innebära samma resultat som när ett nedslag utrotade dinosaurierna.

Följ ämnen i artikeln