Slutdag i rätten för Lisa Holms misstänkte mördare

Publicerad 2015-11-03

I dag ska parterna i rättegången om mordet på Lisa Holm knyta ihop säcken och presentera sina motiveringar till varför den åtalade 35-åringen ska fällas respektive frias.

I morse kom en oväntad vändning: 35-åringens hustru kommer att höras i rätten, något hon tidigare vägrat.

Den sista rättegångsdagen i Lisa Holm-rättegången får en annan start än väntat.

Tidigt i morse lämnade den åtalade mannens försvarsadvokat Inger Rönnbäck in en begäran till tingsrätten om att höra ett nytt vittne: mannens hustru, som tidigare vägrat att vittan i rätten.

Hustrun förväntas höras direkt på morgonen, per telefon från Litauen.

Mannen hörs igen

Rättegången startade i onsdags, bara några dagar efter att åtalet väckts. Efter fyra späckade rättegångsdagar som har innefattat syn på brottsplatsen på Kinnekulle och en rad vittnen, är det i dag dags för slutpläderingar i Skaraborgs tingsrätt från åklagare, försvarsadvokat och målsägandebiträde.

Den mordåtalade ska också få svara på ytterligare frågor, bland annat om hur han har upplevt polisutredningen.

Säger att han aldrig sett henne

Han har suttit häktad i snart fem månader och har hela tiden nekat till alla anklagelser. Mannen säger sig inte ens ha sett 17-åriga Lisa Holm som försvann efter sitt sommarjobb på kaféet i Blomberg den 7 juni. Fem dagar senare hittades hon död intryckt i ett smalt klädskåp i en arbetsbod på en gård några kilometer från kaféet.

Vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm har presenterat en länk av samband som han anser bevisar att 35-åringen utförde mordet. Bland den tyngsta bevisningen är fynden av 35-åringens dna på Lisa Holms kläder och på snörstumpar som är av samma slag som snöret hon hade runt halsen. Mannen saknar också alibi för tiden när hon försvann.

Gick hårt åt 35-åringen

Försvarsadvokaten Inger Rönnbäck har kritiserat polis och åklagare för att tidigt ha låst sig vid 35-åringen som gärningsman och lyfter fram möjligheten att det är en annan mördare.

I förhöret gick målsägandebiträdet Tore Brandtler hårt åt 35-åringen. Den åtalade, som under rättegången mest lyssnat med neutral min, blev känslomässigt berörd när han pratade om sin egen dotter. Men han har inte haft några svar att ge på vad som har hänt Lisa Holm.

Läs mer – få hela bilden av rättegången

VI RAPPORTERAR LIVE: Rättegångens sista dag

FRUNS VÄNDNING I DAG: Ändrade sig – och vittnade

HON HITTADE KROPPEN: ”Jag kände genast att något var fel”

EXPERTEN: ”Förövaren iscensatte en fantasi”

OISÍN CANTWELL: Så var fjärde rättegångsdagen

PAPPAN: ”Jag glömmer aldrig hans blick”

LEIF SILBERSKY: Bevisen – det talar för och emot 35-åringen

TIDSLINJE: Detta har hänt – försvinnandet, spåren, gripandet

TT-Aftonbladet

Följ ämnen i artikeln