Därför kunde svenskarna se tre solar på onsdagen

Uppdaterad 2018-12-14 | Publicerad 2016-01-20

Tre solar syntes samtidigt på himlen över flera platser i Sverige på tisdagseftermiddagen och under onsdagsmorgonen

– Solen i mitten är den riktiga, säger meteorologen Sverker Holmström.

Här förklarar han hur det vackra ljusfenomenet uppstår.

Flera läsare har hört av sig till Aftonbladet efter att de senaste dagarna ha sett tre solar på himlen från olika platser runt om i Sverige. På onsdagsmorgonen kunde personer boende i Botkyrka söder om Stockholm se vad som såg ut som tre solar på himlen.

Men det är bara en sol som är på riktigt – de andra två är optiska fenomen.

Foto: Sanna Niva

Så här förklarar Sverker Hellström, meteorolog på SMHI:

– Det är ett halofenomen som kallas bisolar. Fenomenet uppstår genom att solljuset bryts i små iskristaller som gör att det skapas två solar vid sidan om. Solen i mitten är den riktiga och de två andra är optiska fenomen, säger han till Aftonbladet.

Foto: Ivona Sikuljak Andric

Halofenomen är ett samlingsnamn på olika typer av ljusfenomen som uppstår när solljus bryts i iskristaller som antingen svävar i luften eller som finns i molnen. Enligt Hellström kan i sällsynta fall även artificiella ljuskällor som exempelvis starkt gatljus skapa halofenomen.

Bisolar fotograferade utanför Mantorp på tisdagseftermiddagen.

Foto: Nicole Nordlander

Hur vanligt är fenomenet?

– Att det är så pass tydligt att folk reagerar är inte så vanligt. Men för oss meteorologer som vet var vi ska titta är det desto vanligare, då kan man se det väldigt ofta, nästan så snart det finns iskristaller ute.

Foto: Maria

Enligt Hellström går fenomenet även att se på sommaren, genom iskristaller som ligger i moln på mycket hög höjd, om inga andra moln ligger i vägen och skymmer.

– Men just halofenomen som bildas av svävande iskristaller i luften, som uppstår när det är minusgrader ute, kan ofta bli mer spektakulära med andra och tydligare former, så som nu i dagarna.

Följ ämnen i artikeln