LO satsar 30 miljoner på att hjälpa Löfven – men ställer krav

Uppdaterad 2018-03-20 | Publicerad 2017-12-20

LO satsar 30 miljoner kronor på att vinna valet åt Stefan Löven.

Målet är att en klar majoritet av medlemmarna ska rösta på Socialdemokraterna.

Men samtidigt kräver facket 70 miljarder till välfärden de kommande åren och högre pensioner.

– Vi tänker inte lägga oss platt för S, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Socialdemokraterna och LO har haft täta band sedan slutet av 1800-talet och historiskt har en mycket stor del av fackmedlemmarna röstat på S.

I dag är läget annorlunda. Stödet för partiet bland arbetare har minskat under flera årtionden och i de senaste valen har Sverigedemokraterna vuxit rejält.

Inför valet 2014 testade LO, vars medlemsförbund har totalt 1,5 miljoner medlemmar, en ny taktik. Man drev en egen facklig valrörelse i stället för att pumpa ut S-politik.

Resultatet blev att den nedåtgående trenden bröts och att målet om att en S-ledd regering skulle ta över infriades. Cirka 52 procent av LO-medlemmarna röstade på S.

Nu kan Aftonbladet berätta hur LO storsatsar för att säkra regeringsmakten för statsminister Stefan Löfven (S) även efter valet 2018.

Vill vinna valet år Löfven

Målet denna gång är att minst lika många som 2014 ska lägga sin röst på S.

LO satsar 30 miljoner kronor inför valet. Stora delar går till en samtalskampanj där flera tusen specialutbildade medlemmar ska genomföra en halv miljon samtal, dubbelt så många som 2014, med medlemmar via telefon och ute på arbetsplatser.

Therese Guovelin, LO:s förste vice ordförande, säger att det handlar om lyssna ödmjukt på medlemmarna.

– Det finns olika bilder av vart Sverige är på väg någonstans och vad man är orolig för. Men när man har lyssnat kan man samtala om hur vi vill att det ska vara och vilka det är som vi tror ska ordna till det, säger hon.

LO-valarbetarna ska också berätta om de reformer regeringen genomfört som facket menar gynnar medlemmarna, bland annat återinförd avdragsrätt för fackavgift och höjt barnbidrag.

Därutöver ska man också ta upp de hårda krav LO ställer på partiet. För facket kräver något tillbaka för sina insatser.

Kräver satsningar på välfärd och pensioner

Man har två huvudkrav.

LO vill att 70 miljarder kronor satsas på välfärden till år 2021. Pengarna menar man framför allt behövs till höjda statsbidrag för att säkra välfärden i små kommuner där många LO-medlemmar bor.

Karl-Petter Thorwaldsson menar att problemen med att många flyttar ut och att skatteintäkterna därmed minskar inte får gå ut över de som bor kvar.

– Vi vill bygga ut tryggheten så att människor känner att vad de betalar i skatt blir mer värt, säger han.

Samtidigt kväver LO också att S gör mycket mer i pensionsfrågan. Facket har som långsiktigt mål att deras medlemmar ska få ut 70 procent av sin lön livet ut när de går i pension. De menar att pensionsuppgörelsen, som nyligen presenterades, inte räcker.

LO vill därför att pensionssystemet måste förstärkas med höjda avgifter.

Man utgår ifrån att Löfven kommer lyssna.

– Vi tänker inte lägga oss platt för S. Men om de säger att de ska gå oss till mötes tror vi att vi har en stor chans att vinna en klar majoritet av LO-medlemmarna i valet.

Det senaste året har LO förändrat sin taktik gentemot SD. Från att tidigare ha fokuserat på partiets rasistiska rötter, har man tagit fler debatter i sakfrågor, om allt från sjukförsäkringen till vinster i välfärden.

Den taktiken tänker man fortsätta med.

– Det har varit viktigt att påminna om deras historia. Men det har märkts sista året att det vi säger biter mycket bättre än det vi gjorde innan. Sedan ett år tillbaka minskar de bland LO-medlemmar, säger Thorwaldsson.

”Ge dem samma service”

En återkommande kritik mot LO är att så mycket pengar går till att vinna valet åt S, samtidigt som hundratusentals medlemmar röstar på andra partier. Thorwaldsson säger att medlemmarna tjänar på samarbetet.

Vad säger du till medlemmarna som inte röstar på S?

– Mitt löfte är att vi ger dem samma service, stöd och aldrig gör skillnad på folk. Sedan är det något förbund som bestämt att man inte kan vara förtroendevald i SD om man ska vara med, men det är upp till dem.