Kungen och Svenska Akademien i möte – om nya ledamöter

Carl XVI Gustaf måste godkänna de nya ledamöterna

Publicerad 2018-10-05

Svenska Akademien nådde i går vad som beskrivs som ett ”genombrott”.

Det sista som krävs för att fylla några av de tomma stolarna är kungens godkännande.

Nu har den tillförordnade ständige sekreteraren Anders Olsson och kungen mötts på slottet – för att stämma av förslag på nya ledamöter.

Efter en turbulent period nådde Svenska Akademien i går ett genombrott som innebär att nya ledamöter kunde väljas in. Det uppgav den tillförordnade ständige sekreteraren Anders Olsson för TT efter en sammankomst.

Det sista som behövdes för att kunna avslöja vilka som kan komma att fylla några av Akademiens tomma stolar var kungens samtycke.

Kungen är Svenska Akademiens högste beskyddare och enligt stadgarna måste han ge sitt godkännande innan nya ledamöter kan väljas in.

Träffades på slottet

Under fredagsförmiddagen hölls ett möte på slottet mellan Anders Olsson och kung Carl XVI Gustaf.

– Det som är den formella avsikten med mötet är att stämma av namnen, har riksmarskalk Fredrik Wersäll tidigare sagt.

Anders Olsson meddelade efter mötet att inga besked kommer att ges just nu.

– Jag har inga kommentarer, säger han till TT.

Avhoppare deltog på distans

Eftersom det krävs tolv personer för att välja in nya ledamöter har några av avhopparna Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund behövt hjälpa till.

De har tidigare sagt att de kan delta i viktiga omröstningar under förutsättning att ledamoten Katarina Frostenson lämnar Akademien.

Under sammankomsten närvarade ingen av avhopparna, men Peter Englund har bekräftat i ett mejl till TT att han och Kjell Espmark deltagit i invalsprocessen på distans.

Det är fortfarande oklart om Akademien tagit något beslut om Katarina Frostensons framtid. Hon är gift med den våldtäktsdömde så kallade Kulturprofilen, Jean-Claude Arnault, och har anklagats för jäv i beslut som rör kulturprofilen och dennes förening.