Åtal för 663 kilo narkotika i lastbil

TT

Publicerad 2018-05-11

633 kilo narkotika hittades vid en kontroll på Lernacken vid Öresundsbron. Arkivbild.

En gps-sändare monterad på en lastbil som försökte passera Lernacken vid Öresundsbron i mars förra året väckte tulltjänstemännens intresse. Lastbilen kontrollerades och längst in i utrymmet fanns 663 kilo narkotika. Bland annat hittades drygt 100 kilo amfetamin och nära ett halvt ton hasch. Nu åtalas föraren för synnerligen grov narkotikasmuggling, skriver Tullverket i ett pressmeddelande.

Narkotikan var fördelad i olika förpackningar. Enligt Tullverket var leveransen på väg mot ett flertal köpare och har ett marknadsvärde på drygt 90 miljoner kronor.

Mannen nekar till anklagelserna, samtidigt har ingen ytterligare person gripits, trots att det finns misstankar om att smugglingen var välorganiserad.

"Blotta volymen indikerar att det är kriminella nätverk med hög kapacitet som organiserat smugglingen. Det är enormt stora mängder narkotika", säger Lars Wilhelmsson, kammaråklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet i ett pressmeddelande.

Tullen hittade även en handskriven lapp med instruktioner för att ta sig förbi gränsen. Den misstänkte mannen menar att han inte känt till den olagliga lasten.

Beslaget är Tullverket i Malmös största beslag hittills och mängden hasch är större än allt hasch som tullen beslagtog totalt i Sverige under hela 2015.