EU får ta brexit ”dag för dag”

avTT

Foto: Wiktor Nummelin/TT
Statsminister Stefan Löfven på besök hos Nederländernas premiärminister Mark Rutte i Haag.

Storbritanniens kommande utträde ur EU skapar huvudvärk för två av landets bästa vänner i unionen.

Nederländerna och Sverige lovar nu varandra närmare samarbete – inte minst kring kommande långtidsbudget.

Nederländernas premiärminister Mark Rutte och dåvarande statsministern Fredrik Reinfeldt (M) var de ledare som slogs längst för sina budgettankar för sju år sedan då EU senast slogs om summorna i EU:s långtidsbudget.

Nu har Rutte i stället Stefan Löfven (S) som parhäst när det gäller att hålla EU-budgeten nere.

– Vi är väldigt nära partner, precis som för sju år sedan. Vi arbetar till och med ännu närmare nu, säger Rutte på en presskonferens i Haag efter Stefan Löfvens besök på onsdagen.

– Som två nettobetalarländer kan vi inte acceptera några av de förslag som förts fram. Det är inte fråga om det, säger Löfven.

EU:s långtidsbudget är dock inget akut problem. Först i höst väntar diskussioner om vilka summor det ska handla om under åren 2021–27.

Suckar om brexit

Desto mer akut är i stället brexitläget, där både Rutte och Löfven suckar tungt.

– Vi kan inte fortsätta gå runt i samma cirklar, vi har gjort det i månader nu, åtminstone sedan december, konstaterar Rutte om den brittiska oförmågan att bestämma sig om det utträdesavtal som förhandlats fram.

Theresa Mays brevönskan på torsdagen om förlängd förhandlingstid till den 30 juni ”noteras” av de två regeringscheferna i Haag. Men de är försiktiga med att säga något definitivt om vad de tycker inför torsdagens EU-toppmöte.

– Vi har sett brevet från May, låt oss nu titta på det alla vi 27 (i de kvarstannande EU-länderna). Vi vill definitivt ha en ordnad brexit. Det har vi sagt från dag ett, säger Löfven.

– Vi får ta det här steg för steg, dag för dag, säger Rutte.

IS-tribunal?

Herrarna i Haag diskuterade även hur man ska hantera de utländska medlemmarna i terrorrörelsen IS. Rutte ger ett visst flankstöd till den svenska påstöten om någon form av internationell tribunal.

– Vi arbetar på det här tillsammans, med anledning av det svenska förslaget. Det är inte enkelt, men vi är båda väldigt angelägna om att de som har begått krigsbrott ska ställas inför rätta, säger den nederländske premiärministern i Haag.