Filip, 16, tar sitt eget flygplan till skolan

Publicerad 2019-02-17

Vissa tar bussen, andra tar tåget – men Filip Hoffman, 16, är nog en av de få som kan ta flygvägen till skolan, skriver Blekinge Läns Tidning.

– Tack vare att jag har det här certifikatet, har jag möjlighet att flyga, säger han till Aftonbladet.

16-årige Filip Hoffmans stora flygintresse startade i 4-5-årsåldern med pappersflygplan. Därefter följde flygplansspel på datorn och radiostyrda modellflyg som han byggde ihop själv.

– Det var ungefär då som jag hörde att man kunde ta flygcertifikat i tidig ålder.

Som 14-åring började Filip flyga segelflygplan med lärare. När han blev 15 flög han själv och förra sommaren, när han fyllt 16, nådde han sitt mål. Han tog certifikat för segelflyg. Sedan dess har han bland annat hunnit flyga sin familj, skriver BLT som uppmärksammade Filip först.

Flygintresset har även lett honom till en flygteknisk gymnasielinje i Ronneby, 40 mil från Brålanda, utanför Vänersborg, där han bor.

– Det finns bara 4-5 utbildningar att välja på, den i Ronneby var bäst tyckte jag.

Så fort det blir vår planerar han att flyga mellan hemmet och skolan så mycket det går innan sommarlovet. Sträckan tar cirka 2,5 timme med motorsegelflygplan.

– Tack vare att jag har det här certifikatet, har jag möjlighet att flyga.

Han har dock hunnit prova att flyga den sträckan redan, tillsammans med en annan pilot i ett gammalt stridsflygplan. Då tog sträckan bara 30 minuter.

– Det är den enda speciella flygningen jag har gjort ned hit hittills.

Drömmer om att flyga Gripen

Både jämnåriga och vuxna är imponerade av Filips intresse.

– Jämnåriga tycker det är coolt och kul. Vuxna frågar först om får man göra så här, och om man får flyga i den här åldern. De tycker det är kul att man kan ta så mycket ansvar när man är så här ung. De blir oftast lite chockade.

I framtiden är hans högsta dröm att flyga ett Gripenplan.

– Men så länge jag får flyga och kan jobba som pilot, så spelar det ingen roll var jag flyger. Jag är ändå nöjd.

Filip har ett råd till den som drömmer om ett liv i luften.

– Om man nu är intresserad av att börja flyga så rekommenderar jag att man söker upp sin lokala flygklubb och kontaktar de, för många har sådana där prova på-flygningar.

Följ ämnen i artikeln