Demokrater vill släppa eget ryss-pm

TT-Reuters

Publicerad 2018-02-05

Adam Schiff, demokratisk ledamot i representanthusets underrättelseutskott, är måltavla för president Donald Trumps senaste Twitterattack. Arkivbild.

Demokraterna i USA-kongressen kräver att deras svar på ett kontroversiellt republikanskt pm om ryssutredningen ska offentliggöras.

President Donald Trump anklagar samtidigt den ledande demokraten Adam Schiff för att ha läckt hemliga uppgifter.

Den republikanska promemorian som släpptes i fredags har eldat på fejden mellan Trump och den federala polisen FBI, som i dokumenten anklagas för partiskhet i utredningen om eventuella kopplingar mellan Trumps valkampanj och Ryssland. Promemorian har upprättats av republikaner i representanthusets underrättelseutskott och släpptes efter godkännande av Trump.

"Politisk attack"

Nu vill demokraterna i utskottet att presidenten häver hemligstämpeln för deras pm, som anklagar republikanerna för att ha utelämnat viktiga fakta. Begäran skulle under måndagen tas upp till behandling i utskottet, uppger källor för Reuters.

Den ledande demokraten i utskottet, Adam Schiff, har lett kritiken mot den republikanska promemorian. I en intervju för ABC News beskriver han den som "en politisk attack mot FBI i presidentens tjänst"

Chuck Schumer, demokraternas ledare i senaten, skriver i ett brev till Trump att presidenten bör tillåta demokraternas pm att bli offentligt. Att vägra skulle vara detsamma som att bekräfta farhågorna att republikanernas pm bara var ägnat att undergräva den utredning som den särskilde åklagaren Robert Mueller gör, skriver Schumer enligt CNN.

Anklagad för läckor

På Twitter anklagar presidenten Adam Schiff för att vara "en av de värsta lögnarna och läckarna i Washington".

"Adam lämnar slutna utskottsutfrågningar för att olagligt läcka hemlig information, Måste stoppas", twittrar presidenten.

Schiff svarar på Twitter med att det amerikanska folket skulle uppskatta om presidenten stänger av tv:n och ägnar sig åt viktiga saker i stället för att "twittra falska förolämpningar".

Trump har hävdat att republikanernas pm ger honom rätt när har tillbakavisar alla anklagelser om Rysslandskoppling.

"Det här dokumentet ger 'Trump' rätt i utredningen", twittrade presidenten i helgen, efter det att pm:et släppts. "Men häxjakten fortsätter", skrev han och tillade: "Det här är en amerikansk skamfläck".