IVO: Jan Emanuel driver hem utan tillstånd

Publicerad 2016-02-24

Jan Emanuel Johanssons HVB-hem för ensamkommande barn i Norrtälje bedrivs utan tillstånd, enligt Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Nu kräver myndigheten att verksamheten stoppas.

– De barn som är inskrivna där ska inte vara kvar därför att verksamheten bedrivs utan tillstånd, säger Agneta Krantz, enhetschef på IVO.

Jan Emanuel Johansson.

IVO:s beslut om Jan Emanuelsgården, som ägs av förre S-politikern Jan Emanuel Johansson via bolaget Hoppetgruppen AB, registrerades den 12 februari i år.

Enligt myndigheten saknar Hoppetgruppen tillstånd för den HVB-verksamhet som bedrivs i villan i utkanten av Norrtälje.

Myndigheten kräver nu att bolaget ska säkerställa att Jan Emanuelsgården ”inte tar emot barn samt att pågående insatser avslutas före 1 mars 2016”.

– När en kommun placerar ett barn är det en insats. Det betyder helt enkelt att de barn som är inskrivna där inte ska vara kvar därför att verksamheten bedrivs utan tillstånd. Kommunen får placera barnen på ett annat boende, säger Agneta Krantz, enhetschef vid IVO avdelning öst.

”Saknar tillstånd”

Som grund till sitt beslut hänvisar myndigheten till en oanmäld inspektion den 21 december i fjol där det, enligt IVO, framkom att sju ungdomar var inskrivna och att personal arbetade i lokalen.

Dagen efter inspektionen uppgav bolagets vd för IVO att Jan Emanuelsgården bedrivs som ett jour- och familjehem. Vd:n uppgav att det finns en familjehemspappa men att den personen får hjälp och avlastning av totalt tre personer.

IVO delar inte uppfattningen utan konstaterar att boendet är ett HVB-hem.

– Familjehem är en familj som tar emot barn. Här är det personal anställd. Det är en yrkesmässig verksamhet och då krävs det att man har godkänts av vår tillståndsenhet, säger Agneta Krantz på IVO.

Misstänkte olaglig verksamhet

Inspektionen gjordes en vecka efter att IVO kontaktats av räddningstjänsten i Norrtälje. Räddningstjänsten informerade då myndigheten om att man hade uppfattat verksamheten som ”olaglig”, enligt beslutet.

I beslutet finns även ett krav om att bolaget ska kunna säkerställa att HVB-verksamhet för barn inte bedrivs utan tillstånd. Hoppetgruppen har lämnat in en ansökan till IVO:s tillståndsenhet men något besked har inte kommit i frågan.

– Ansökan är under handläggning, säger Agneta Krantz som inte vill kommentera ansökan närmare.

Nu måste Hoppetgruppen presentera vidtagna åtgärder, baserat på IVO:s krav, senast den 1 mars.

Om kraven inte uppfylls kan IVO komma att utfärda ett föreläggande och även skriva ut böter.

IVO skriver att man den senaste tiden uppmärksammat att Hoppetgruppen, utöver verksamheten i Norrtälje, ”bedriver flera verksamheter utan laglig grund”. Hoppetgruppen ska sedan tidigare ha sökt tillstånd att bedriva HVB-verksamhet hos IVO men myndigheten har ännu inte kommit med något beslut i frågan.

Tidigare fall

I december 2015 rapporterade Ystads Allehanda att Hoppetgruppen saknade tillstånd för att driva boende för ensamkommande flyktingbarn på två orter i Skåne. Samma månad skrev Norrtelje tidning att ett av Jan Emanuel Johanssons boenden i Uppland även det bedrevs som HVB-hem utan tillstånd.

– Elevhem eller stödboende som den här formen också kallas, är som vilket boende som helst. Det handlar om stöd och omsorg, inte om vård, sa han då.

Aftonbladet har förgäves sökt Jan Emanuel Johansson samt Hoppetgruppens vd.

Följ ämnen i artikeln