Obama ska lära sig miljöteknik av KTH-forskare

Publicerad 2013-08-30

President Obama ska få en inblick i de senaste tekniska lösningarna på energiområdet genom ett besök på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

– Det är fantastiskt roligt och ett tecken på att KTH har en bra ställning internationellt, säger rektorn Peter Gudmundson.

Detaljerna kring den amerikanske presidenten Barack Obamas officiella Sverigebesök nästa vecka börjar klarna. Presidenten stannar bra precis ett dygn – lunch till lunch mellan onsdag och torsdag.

Programmet som nu släppts av regeringskansliet visar att Obama kommer att ta chansen att besöka en skola med högre studier. Det är något han tagit för vana att göra vid sina utlandsresor.

Besöker Rosenbad först

När han anländer på onsdagen kommer han att åka direkt till regeringshögkvarteret Rosenbad för bilaterala överläggningar med statsminister Fredrik Reinfeldt (M). Efteråt håller de en gemensam presskonferens. På agendan står bland annat frågor som rör klimat- och energi och det är också ett besök med koppling till detta som planeras på KTH.

Rektorn Peter Gudmundson på KTH slår fast att det är "jätteroligt" att presidenten kommer till skolan. Några elever hinner dock inte Obama träffa. I stället blir det forskare och innovatörer som får chans att prata med presidenten.

– Han kommer att gå runt i ett rum med olika stationer och få en kort briefing om olika exempel. Vi ska visa upp ett par saker som vi på KTH jobbar med och också några saker som Näringsdepartementet ansvarar för, säger Gudmundson.

De tekniska lösningarna som ska visas upp finns alla inom området "förnybar energi".

– Det är exempel på hur vi kan få en bättre en energiförsörjning, säger rektorn.

Det är Peter Gudmundson som ska hälsa besökarna välkomna till KTH. Även it- och energiminister Anna-Karin Hatt (C) väntas delta.

Sonderingarna inför besöket på KTH har pågått i två veckor. Innan valet slutligen föll på den tekniska högskolan undersöktes också andra platser som kunde anses intressanta för studiebesök.

Prioriterar klimatfrågan

President Obama har slagit fast att klimatfrågan är ett av hans mest prioriterade politiska områden. Han har dock haft svårt att vinna gehör i kongressen som gång på gång gått emot honom. För att runda kongressen lanserade han i juni i år en aktionsplan mot klimatförändringarna i USA som innebär att den amerikanska staten ska gå före för att bland annat minska koldioxidutsläppen.

I Sverige väntas han vara särskilt intresserad av ny teknik som kan spara miljön men utan att få negativa effekter på den inhemska ekonomin.

Som Aftonbladet tidigare berättat kommer Barack Obama dock också att besöka judiska församlingen i Stockholm samt träffa kungaparet på Slottet under sitt dygn i Sverige.

Följ ämnen i artikeln