Torterades – av Bobbys styvfar

Publicerad 2012-11-12

Pia, 50, lyckades fly från våldtäkt och misshandel

Pia, 50, våldtogs och torterades av Bobbys styv­pappa Eddy Larsson.

Under två månader ­levde hon i skräck – innan hon till slut vågade fly.

– Jag blev hjärntvättad, helt apatisk, säger Pia.

Våren 2006 skakades ­Sverige av rapporteringen om den grymma tortyr som mamman Niina Äikiä och styvpappan Eddy Larsson utsatte tioårige Bobby för. De dömdes senare till tio års fängelse, för bland annat grov misshandel och grovt vållande till annans död, och har precis ­avtjänat sina fängelsestraff.

Sex år tidigare, hösten 2000, ­hade Eddy Larsson en relation med en annan kvinna, Pia, 50. Under två månader utsatte han henne för systematisk tortyr.

Nu berättar Pia om de grova övergreppen – och hur hon bearbetat sitt livs ­värsta trauma. I kväll medverkar hon i TV3 Dokumentärs ”Kvinnornas väg till helvetet och tillbaka”.

Slog med piska

Eddy Larsson band och slog henne, misshandlade henne med piska, tvingade henne att stå naken utomhus under den värsta myggperioden. Under tiden tillfredsställde han sig själv, berättar Pia.

Första gången sambon band och slog henne var Pia nära att lämna, men han ­lovade att det inte skulle hända igen.

– Det är klart att jag har funderat mycket på hur jag kunde vara så dum att jag trodde på honom. Hjärnan slutade fungera.

Det var först när Eddy Larsson började prata om att Pias fyraårige son ”måste bort” som hon förstod att hon var tvungen att övervinna rädslan. Hon planerade sin flykt, hade gömt ­undan pengar till bensin och passade på när han var hos tandläkaren inne i stan.

– Jag ska inte säga att han höll mig fången, men det kändes så. Han kontrollerade mig, säger Pia.

Hjälp från anhöriga

Hennes familj och vänner förstod att något inte stod rätt till trots att Pia försäkrade att allt var bra. I efterhand säger hon att ­stödet från an­höriga hjälpte henne att lämna.

– Jag visste att hjälpen fanns, jag visste bara inte när jag skulle kunna ta emot den.

Hon hade först inte en tanke på att anmäla, men hennes familj stöttade henne att gå till polisen.

Fick fängelse

Eddy Larsson dömdes till tre års fängelse för flera fall av våldtäkt, olaga hot, misshandel och sexuellt ofredande mot Pia och en annan kvinna.

Efter att ha avtjänat ­straffet inledde han ett förhållande med Niina Äikiä sommaren 2005.

– Min första tanke när jag hörde talas om Bobby var att det kunde ha varit jag, det kunde ha varit min son, ­säger Pia.