En fantastisk oas - där kärleken är till för alla

Uppdaterad 2015-07-31 | Publicerad 2015-07-30

Tobbe Ek.

Varför blir ni så arga för att vi vill älska?

För det är kärlek det här handlar om. Bara kärlek.

Det kom ett mejl. Ett av flera med samma underliggande ton. Någon som kallar sig ”Nisse Hult” skrev:

”Är det synd om dig bara för att du är bög?

Lev ditt liv som du vill. MEN respektera oss som är hetro.

Det känns som det börjar finnas ett behov av en hetro- parad.”

Nej, ”Nisse”. Det finns fortfarande inget behov av en heteroparad. För ingenstans i världen är det dödsstraff för heterosexualitet. Det finns inga domstolar i Iran, Saudi-arabien, Sudan som dömer dig till döden för att du vill älska en kvinna. Men om du skulle bli kär i nån med samma kön, ”Nisse”, då skulle du plötsligt inte längre ha rätt att leva.

Och det, ”Nisse”, är anledningen till att jag säger - igen - att ja, jag är en jävla bögjävel. Och jag är stolt över det. För det räcker inte att det är tillåtet med homosexualitet i Sverige. Såna som du måste lära dig att förstå och acceptera att vi finns här, sida vid sida och inte har någon som helst möjlighet att ändra på oss.

Inte förrän du förstår att det är lika mycket naturligt för mig att älska en man som för dig att älska en kvinna så behövs Pridefestivalen.

För det enda jag vill, det enda mina flat- och trans- vänner vill, är att få vara oss själva och älska den vi vill.

Därför är Pridefestivalen en fantastisk oas som jag önskar att alla skulle få uppleva. För här är kärleken det som råder. Tonårstjejer hand i hand. Farbröder som kysser varandra, men heller ingen som vänder på blicken åt en man och en kvinna som ger varandra kärleksfulla blickar. För här är all kärlek vacker.

Det kom ett annat mejl. Om en 17-årig pojke som precis kommit ut för en mamma som inte ville förstå. Den pojken har som tur är vänner som förstår. Han har bara några veckor kvar tills han fyller 18 och får bestämma om sitt liv själv.

För honom är Pride lika viktigt. För att förstå att han inte är ensam. Hans kärlek är lika mycket värd som alla andras kärlek.

PS: I dag är det Prides populäraste dag i parken, schlagerkvällen. Kom alla ni som vill vara med och fira kärleksfestival oavsett om ni är hetero eller HBT. Kom och visa ert stöd för att kärlek är till för alla och inte bara för en utvald, privilegierad majoritet.

Följ ämnen i artikeln