Kraftigt oväder över landet

Publicerad 2014-07-27

Åska, regn och översvämningar på flera håll i Sverige

Kraftiga översvämningar, blixtnedslag, stillastående tåg och skogsbränder. Stockholm och flera andra städer lamslogs av ett kraftfullt åskoväder.

På Arlanda träffades ett flygplan av blixten.
– Om det börjar mörkna bör man dra sig in mot land, säger Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm.

Översvämningar, bränder och hagelstormar drog in över västra Sverige under gårdagen - och vid lunchtid på söndagen kom nästa smäll.

Stockholm, Kalmar, Göteborg, Mora och flera platser i Norrbotten drabbades av kraftiga åskoväder under eftermiddagen.

SMHI registrerade omkring 45 000 blixturladdningar i landet.

– Det är en väldigt många blixtar. Det är mest hittills i år, säger SMHI-meteorologen Peo Ganelöv.

Gröna Lund stängde attraktioner

I Stockholm drog kraftigt åskväder in kring 13-tiden på söndagen. Gröna Lund stängde ned flera av sina attraktioner och centralstationen översvämmades på grund av åskan och kraftigt regn.

– De har klappat igen attraktionerna och restaurangerna. Det är kaos här. Skyltar, papperskorgar och barnvagnar flyger omkring, sa Stockholmaren Andreas Carlsson, som var på besök på nöjesfältet med två vänner.

– Nu tränger alla ihop sig i de utrymmen som är under tak.

Vid 15-tiden hade en del attraktioner kunnat öppna igen.

Viking Lines Mariella slet sig från sin kajplats i centrala Stockholm och drev ett par hundra meter under ovädret. Färjan kunde senare hjälpas in till kajen igen.

Översvämningar i centrala Stockholm

Ebba Alm, 18, stod på centralstationen i Stockholm när vattnet började strömma in.

– Det var som ett vattenfall, vatten överallt. Jag fick plocka av mig skorna och vada fram.
Vattnet strömmade också in i flera tunnelbanestationer och köpcentrum i centrala Stockholm. Bland annat drabbades varuhusen NK, Gallerian och Sturegallerian.

– Det är massor av vatten i källaren. Väktare springer omkring och lyfter undan grejer, säger Violetta, som besökte NK.

Räddningstjänsten i Stockholm blev nedringda.

– Vi fick över 100 larm på en timme. Det var helt sjukt mycket. Vi har inte hunnit åka på alla larm, utan fått prioritera, säger Johan Winsnes, ledningsförman.

Förseningar i tågtrafiken

Ovädret orsakade ett omfattande signalfel på Stockholms centralstation. På grund av detta begränsades pendeltågstrafiken söderut.
– Framförallt pendeltågstrafiken men också fjärrtåg- och regionaltåg kan påverkas, sa Bodil Sonesson på Trafikverkets pressjour.

Vid 15-tiden meddelade Trafikverket att det var stora störningar i tågtrafiken till och från Stockholm till följd av ett elfel. Även tågtrafiken från Göteborgs central drabbades av förseningar efter ett omfattande elfel på Västra stambanan. 

Även i Borås, som drabbades hårt av åskan, rapporteras om tågförseningar. Även där beror det på ett signalfel, som enligt Trafikverket kan vara väderrelaterat.

Flygplan träffat av blixten

På Arlanda slog blixten ner i ett av Norwegians flygplan.

– Det kan ha varit när det var på väg att landa eller när det stod på flygplatsen. Jag har ingen information om när det skedde exakt, säger Julius Stöback på Norwegians pressjour vid 19:30-tiden.

Inga personer uppges ha skadats av blixtnedslaget.

Det träffade flygplanet skulle ha lyft till New York 17:35. Vid 22-tiden stod planet fortfarande kvar på marken.

– Batterierna måste bytas ut, och sedan ska flygplanet genomgå en grundlig kontroll, säger Julius Stöback.

Flera skogsbränder

Ovädret orsakade skogsbränder på flera platser runt om i Norrland.

Sammanlagt rapporterades ett 20-tal bränder i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland under söndagen. Timrå och Örnsköldsvik drabbades hårdast och i Örnsköldsvik kallades helikopter in för att vattenbomba, skriver TT.

– Vi har ett tiotal bränder just nu i Medelpad och Ångermanland, men det är svårt att säga hur stora de är, säger Lars Dolk, inre befäl vid räddningstjänsten i Sundsvall till TT.

Fortsatte under kvällen

Vid 16-tiden hade ovädret över Stockholm dragit vidare norrut. Men på flera andra ställen i Sverige höll den kraftiga åskan och nederbörden i sig under kvällen.

– Det är tre stora områden: Ett över Uppland, ett annat över Norrbotten och ett tredje som ligger över stora delar av Västra Götaland, säger meteorolog Martin Hedberg.

För den som befinner sig i ett åskoväder finns några saker som är bra att komma ihåg.

– Det gäller att inte ställa sig under ett träd eller använda paraply om man är ute på ett öppet fält. Även om många vill göra just det för att skydda sig mot regnet, men det är helt fel, säger Martin Hedberg.

Många blir rädda när det åskar. Finns det anledning att bli det?

– Det är naturligt att bli orolig när det åskar och blixtrar. Om man är nära åskan så smäller det ofta riktigt ordentligt, och då är det förnuftigt att bli orolig. Blixtarna kommer plötsligt och det är massor av energi i dem.

– Sedan är det ju faktiskt så att det händer att folk träffas av blixten, så man bör verkligen vidta försiktighetsåtgärder, säger Martin Hedberg.

Om det mörknar - gå in

Johan Groth på väderinstitutet Storm uppmanar människor att hålla ett vakande öga på himlen de kommande dagarna. Det gäller inte minst till sjöss.

– Om det börjar mörkna så bör man dra sig in mot land. Det är mycket värme och fukt i omlopp och luften är laddad med energi. Man ska ha respekt när det tätnar ovanför skallen.

Och det kan gå snabbt. Även om det slutat regna kan blixtnedslag uppstå, säger han.

– Många tänker, ”åh vad skönt, det regnar inte längre” och sen går de ut. Men just då kan det smälla. Vänta tills molnen flyttat på sig innan du ger dig ut.

En av anledningarna är att molnen ”tippar”.

– Molnen under ett sådant här oväder kan vara mellan åtta till tio kilometer höga och det finns en risk att det blir ett blixtutslag från överdelen på molnet. Då kan knallen komma redan innan nederbörden. Dessutom kan vinden i ett åskväder gå emot vinden som blåser på marken.

Vad ska man tänka på?

– Sitt inte kvar i ekan när det mörknar och var observant. Om du ser att ovädret är på väg emot dig bör du också dra ut sladdar till känslig elektronik.

Mer ostadigt väder i veckan

Under kvällen avtog åskan och regnet i intensitet på de flesta håll. Men även måndagen kan bli blöt.

– Det kommer att bli nya regnskurar på flera ställen, och åskan kan bli lika kraftig lokalt.

– Senare under veckan blir det lågtrycksbetonat väder. Det blir allmänt ostadigt, och lägre temperaturer. Framförallt i Norrland blir det mer normala temperaturer jämfört med hur det har varit den här veckan, säger Martin Hedberg.