Atens riviera avspärrad efter stort oljeutsläpp

Publicerad 2017-09-17

En oljetanker som sjönk utanför Aten i söndags har läckt ut stora mängder olja som nu nått de populära stränderna vid Aten.

En kustremsa på 20 kilometer har stängts av och man befarar nu stora skador på miljön.

– Atenarna åker ut just till den här kuststräckan på helgerna och jag tycker synd om dem, berättar Pia Thunberg från Öland som landat i Aten på lördagen.

WWF i Grekland har startat en rättsprocess för att ställa de ansvariga till svars.

En 45-årig oljetanker sjönk tidigt på söndagsmorgonen nära ön Salamina, ungefär sju mil utanför hamnen Piraeus. Fartyget fraktade 2 500 ton av olja, skriver New York Times.

Man trodde först att den läckta oljan skulle hålla sig i området runt fartyget, men istället drog det sig in mot Atens riviera.

Boende på ön Salamina har varit kritiska till att myndigheterna inte hanterade oljeutsläppet snabbare. Redan på söndagkväll syntes döda fiskar och stora oljeklumpar flyta runt.

– Detta är en stor miljökatastrof. Tydligen förstod man inte faran, eftersom oljespllet flyttats av strömmar, säger Salaminas borgmästare, Isidora Nannou-Papathanassiou, till The Guardian.

Kritik för sen sanering

På onsdagen nådde oljan stränderna runt Glyfada söder om Aten. George Papanikolaou, borgmästare i Glyfada, är kritisk till att oljan kunnat nå stränderna.

– Fartyget sjönk på söndagen. Hur är det möjligt att läckan nådde Glydfada från Salamina? Och hur är det möjligt att vi fick veta det först på onsdagen? säger han till New York Times.

Papanikolaou säger att han fick samtal som varnade för oljan bara några timmar innan den nådde stränderna.

Sedan i onsdags har privata fartyg anlitats och städat upp mer än 180 ton olja vid Glyfadas fyra stränder. En av stränderna fick tidigare i somras en Bål flagg, ett certifikat för bra vatten kvalité.

– Vi är arga. Det är en skam att allt hårt arbete kan bli förstört på bara en sekund, säger Papanikolaou.

”Myndigheterna tycks vara helt oförberedda”

Bilder av döda och oljetäckta fiskar, fåglar och sköldpaddor visar utsläppets både ekonomiska och miljömässiga konsekvenser. Det kan ta år innan området är helt återställt.

Papanikolaou och ytterligare två borgmästare har startat en rättsprocess mot de ansvariga för oljeutsläppet. På torsdagen meddelade även WWF i Grekland att de gjort en anmälan.

– Det här är ett miljöbrott och det värsta utsläppet i år och myndigheterna tycks vara helt oförberedda. Det är viktigt att prejudikat fastställs och att ansvariga ställs inför rätta och betalar skadan, säger Dimitris Karavellas, chef på WWF i Grekland, till The Guardian.

– Om myndigheterna inte kan hantera en relativt kontrollerad läcka utanför landets största hamn, är det svårt att föreställa sig att de skulle klara av en större incident.

Avstängda stränder

På torsdagen beslutade hälsoministern att man inte skulle bada i det förorenade vattnet. Stränderna från Piraeus till Glyfada och Voula är avspärrade och stängd, en kuststräcka på 20 kilometer.

Pia Thunberg från Öland kom fram till ett 35 grader varmt Aten på lördagen för att avsluta sin Greklandssemester.

– I Aten kan man varva storstadssemester med sol och bad, berättar Pia men fick direkt besked av värden att det är badförbud.

– Vi tänkte åka ner och bada när vi kom fram men hon sa direkt att det kunde vi glömma. Hon var ju jätteupprörd, det är ju dit atenarna åker när det är helg och de åker för att bada.

– Aten är en storstad och det är väldigt varmt. Atenarna åker ut just till den här kuststräckan på helgerna och jag tycker synd om dem och sen att de drabbar deras turism, jag tycker de haft så det räcker. Sen vet man ju inte hur stor miljöförstöring det kommer leda till heller, säger Pia Thunberg.

Följ ämnen i artikeln