Våg av falska poliser – lurar 90-åriga ensamma kvinnor

”För lätt att ta reda på hur gammal någon är”

Uppdaterad 2020-01-10 | Publicerad 2020-01-09

En fräck brottsvåg med falska poliser som ger sig på äldre sköljer över Malmö. Offren – ensamma kvinnor mellan 85 och 100 år – blir uppringda av personer som säger att de är poliser och kräver att få bankuppgifter.

– Det är fruktansvärt. Problemet är att det är för lätt att ta reda på någons ålder och adress, säger Inga Karlsson, 83 år.

En våg av brott där falska poliser lurar äldre och ensamma kvinnor på pengar och värdesaker sköljer över Malmö. De senaste fem dagarna har polisen fått in 21 anmälningar om falska poliser – varav sju det senaste dygnet.

Modus är att rikta in sig på riktigt gamla och ensamma kvinnor. Minst ett offer hade fyllt 100 år.

– De ringer upp och säger att de är från polisen. Och att personen har utsatts för bedrägeri på sitt bankkonto. På så vis får man tillgång till kontonummer och koder, säger Nils Norling, presstalesperson polisområde Malmö.

De svagaste i samhället

Brottsvågen rör upp känslor bland äldre.

– De ger sig på de allra svagaste i samhället. Det är riktigt hemskt, säger 80-åriga Rita Nilsson.

Rita Nilsson tror inte att hon själv skulle gå på en sådan bluff men har pratat med sina bekanta om fenomenet.

– Det är rent åt helvete. De hade till och med ringt till de som bor på äldreboende, säger Göran Danielsson, 80 år.

För mycket info på internet

83-åriga Inga Karlsson menar att internet och informationssamhället ställer till det.

– Vi har ett samhälle där vi lägger ut allt på nätet. Det är inte bra, säger hon.

Hon får medhåll från 73-åriga Görel Krasse. Som vill ha en lagändring för att stoppa spridning av personnummer på internet.

– Det är för enkelt för bedragare att få upp allt på nätet. Slår du på en adress så får du fram alla som bor där och hur gamla de är.

Görel Krasse är inte förvånad över att äldre går på bedragarnas bluff.

– De har tagit på sig en myndighetsroll - polisen - som kanske är det enda man litar på.

Äldre måste varnas

Väninnorna Marianne Persson och Charlotte Edström vill att polisen eller kommunen skickar ut varningsbrev till alla över 70 år.

– Skicka brev hem till alla med info om att man ska akta sig för detta och inte ge ut bankkontonummer, säger Marianne Persson.

Bland de sju senaste anmälningarna om falska poliser har två brott fullbordats. Det ena fallet inträffade i stadsdelen Augustenborg. Där blev en 85-årig kvinna av med pengar från sitt bankkonto.

– De ringer och säger att de är från säkerhetsavdelning hos polisen. De uppger att bankkontot är kapat och att de behöver kontouppgifter, säger Nils Norling.

I det andra fallet utsattes en kvinna i 90-årsåldern för en stöld sedan falska poliser ringt upp henne. De förklarade att de måste komma hem till hennes bostad i Limhamn då det pågick en brottsutredning i området.

Falska mäklare

Nils Norling varnar också för ett nytt fenomen. Det senaste dygnet har flera äldre blivit uppringda av falska mäklare. De utger sig för att vara från de stora mäklarbyråerna och vill boka tid för visning.

Polisen vädjar nu till allmänheten om hjälp med att informera äldre.

– Vi måste tala med anhöriga, grannar och bekanta om att detta pågår just nu, säger han.

Den här typen av brottslighet mot äldre är inget nytt fenomen. Det utmärkande nu är omfattningen och att man riktar in sig på väldigt gamla ensamma kvinnor.

– Det är de allra lägsta av de lägsta som gör det här, säger Nils Norling och syftar på offrens höga ålder.