Oppositionen kan stoppa regeringens reformer

TT

Publicerad 2020-01-22

Överens. De ekonomisk-politiska talespersonerna Ulla Andersson (V) och Elisabeth Svantesson (M). Arkivbild.

Oppositionen kan stoppa regeringens friår och ingångsavdrag.

En riksdagsmajoritet vill ge pengarna till kommunerna i stället.

Statsminister Stefan Löfven anklagar V för att förlita sig på SD.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet har enats om 2,45 miljarder kronor ytterligare till kommunerna i år, utöver de fem miljarder som regeringen utlovat.

De ytterligare miljarderna vill oppositionen finansiera genom att stoppa regeringens nya variant av friår och ingångsavdraget, samt minska medlen för lärarassistenter och för innovationsrådet.

Sverigedemokraterna stöder förslagen och oppositionen har därmed majoritet i riksdagen.

"Kallas demokrati"

– Det här kallas demokrati. Det är en majoritet i Sveriges riksdag som inte vill ha friår eller ingångsavdrag och som hellre vill att resurser ska gå till välfärdens kärna, säger Elisabeth Svantesson, ekonomisk politisk talesperson för M.

Finansminister Magdalena Andersson (S) är inte imponerad.

– Vi kunde enas om fem, de här partierna har enats om två miljarder.

Hon vill inte kommentera om regeringen och om samarbetspartierna kommer att stå fast vid sina aviserade fem miljarder extra till kommunerna efter det nya inspelet från oppositionen.

Kritisk Löfven

Varken Andersson eller Stefan Löfven (S) har ännu haft tid att närmare analysera förslaget.

– Men jag kan konstatera att Vänsterpartiet nu räknar in Sverigedemokraterna som ett stödparti, säger Löfven till journalister i samband med sitt besök i Jerusalem.

Han tycker i och för sig att det är bra att "de flesta partier tycks vara beredda att diskutera välfärden nu". Men han är kritisk till att de nu aktuella partierna bryter upp budgetprocessen:

– Det man gör med budgetprocessen är skadligt för ekonomin i Sverige i längden om man ska fortsätta dra ut enskilda delar ur en budget. Moderaterna var tidigare mycket bestämda med att alla förändringar måste ske i ett sammanhang, i budgetprocessen, att man inte kan rycka ut delar.

MP och C betalar

Regeringens reform utvecklingstid, kallat friår av oppositionen, ger anställda möjlighet till vidareutveckling och kostar drygt 200 miljoner i år. Den har drivits fram av Miljöpartiet.

Den andra reformen, ingångsavdraget, innebär sänkta arbetsgivaravgifter för grupper som har svårt att få jobb. Det kostar i år 1,7 miljarder, men ska på sikt byggas ut till över 6 miljarder. Centern har drivit igenom avdraget i samarbetet med regeringen.

– Jag blev oerhört förvånad när jag fick höra att Moderaterna väljer att gå ihop med Vänsterpartiet för att höja skatterna för Sveriges företag, särskilt i ett läge när det inte behövs, säger C:s vikarierande partiledare Anders W Jonsson.

Huruvida hela budgetsamarbetet med C och Liberalerna är hotat, och om det är meningsfullt att fortsätta, säger finansministern:

– Vi fyra partier har haft en jättebra process. Vi har lagt fram två budgetar tillsammans, det är klart vi fortsätter det arbetet.

Tvingade fram

Oppositionens överenskommelse tas upp i finansutskottet på torsdagen. Så småningom går förslaget till riksdagen för beslut.

De 2,45 miljarder kronorna till kommunerna som M, KD och V enats om är tänkt att komma i en extra ändringsbudget nu i vinter. Regeringens ytterligare fem miljarder ingår i vårändringsbudgeten i mitten av april.

– På en vecka har vi fått fram 7,5 miljarder som nu kan gå till att se till att varje undersköterska och sjuksköterska i det här landet kan fortsätta arbeta, säger Ulla Andersson, ekonomisk politisk talesperson för V.

M, KD och V anser att regeringens förhandsbesked i måndags om fler miljarder till kommunerna aldrig skulle ha kommit utan deras press.

– Det visar ju att det inte finns någon egen vilja från januaripartierna att hantera välfärden utan man gör det när man måste, när vi tvingar dem, säger KD-ledaren Ebba Busch Thor.

ANNONS