Uppgifter: De ombord på lastbilen frös ihjäl

Publicerad 2019-10-24

39 människor hittades i går döda i en frysbil som vanligtvis fraktar kakor. Enligt källor till The Telegraph frös de ihjäl.

Lasten anlände från Belgien en timme innan katastrofen upptäcktes – och fångades kort därefter på film.

– Det skulle vara en uppenbar rutt att använda för organiserad brottslighet, säger David Wood, tidigare immigrationsansvarig vid inrikesdepartementet, till BBC.

En lastbil hittades i går med 39 döda människor ombord, 38 vuxna och en tonåring.

Släpvagnen är registrerad i Bulgarien av ett företag med irländsk ägare. Själva lastbilen som drog den kommer från Nordirland, där den 25-årige föraren också bor. Polisen har gjort tillslag på två adresser i landet.

Föraren kan ha larmat polisen

Strax efter midnatt natten mot onsdag anlände släpvagnen med färja till Purfleet, tre mil öster om London. Klockan 01.05 lämnade ekipaget hamnområdet. På väg därifrån fångas lastbilen på flera övervakningsfilmer. Cirka en halvtimme senare görs den fasansfulla upptäckten i ett industriområde i Grays, och föraren grips misstänkt för mord.

Det kan vara föraren själv som larmat polisen, skriver brittiska medier. Källor med insyn i utredningen uppger för The Telegraph att det är ”väldigt osannolikt” att 25-årige Mo Robinson kände till vad han var inblandad i – sannolikt ett fall av människosmuggling med mycket tragisk utgång. Brittiska National Crime Agency (NCA) utreder kopplingar till organiserad brottslighet.

Polisen har ännu inte bekräftat vad som orsakade personernas död, och varifrån de kommer. Enligt källor till The Telegraph dog de troligen av hypotermi, nedkylning. Lastutrymmet ska kunna kylas ned till 25 minusgrader.

Människosmugglare ska ”ställas inför rätta”

Myndigheter runt om i Europa har uttalat sig om fallet, eftersom det finns många internationella förgreningar. Fartyget anlände från Zeebrugge i Belgien. Rutten tar nio timmar och avgår flera gånger dagligen.

– Vi vet för närvarande inte hur länge lastbilen varit i Belgien. Det kan vara timmar eller dagar, vi vet helt enkelt inte, säger Eric Van Duyse, talesperson för den belgiska åklagarmyndigheten, till BBC.

David Wood, tidigare generaldirektör för immigrationsfrågor vid brittiska inrikesdepartementet, säger till BBC att rutten kan vara noga uttänkt för människosmuggling.

– Zeebrugge är en frakt- och containerhamn, så det är inte en hamn där det brukar vara fokus på immigrationskontroller. Mot den bakgrunden skulle det vara en ganska uppenbar rutt att använda av organiserade kriminella, säger David Wood till BBC.

En talesperson för Bulgariens utrikesdepartement uppger att trailern var registrerat i landets tredje största stad Varna, under ett företag som ägs av en irländsk medborgare, skriver The Guardian. Det är enligt talespersonen osannolikt att de döda är bulgariska medborgare.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har sagt att han är förfärad över händelsen och att ”alla som är involverade i människosmuggling ska jagas och ställas inför rätta”.