”Bullshit att skatten är för hög i Sverige”

Petter Stordalen betalar gärna

Publicerad 2019-10-19

Den norske hotellmagnaten Petter Stordalen, 57, gillar Sverige.

Han gillar till och med de svenska skatterna.

– Om någon i Sverige tycker att den har för hög skatt i dag så är det bara bullshit, säger han.

Petter Stordalen har en ljusare bild av Sverige än många andra i hemlandet Norge. Han är särskilt förtjust i svenska skatterna. ”Skattenivån är förnuftig för den ska finansiera välfärdsstaten och allt det som gör detta till världens bästa samhälle”, säger han.

Bilden av Sverige har mörknat rejält i Norge de senaste åren. I den politiska debatten har uttrycket ”det svenska tillståndet” blivit ett begrepp som beskriver ett fullständigt misslyckande, inte minst när det gäller migrationspolitiken.

Men mångmiljardären Petter Stordalen har en betydigt ljusare bild av grannlandet.

– Sverige är till 98 procent jävligt bra, säger han i en lång intervju i tidningen Arbetsmarknadsnytt.

Avskräcker inte

Sverige har ett av världens högsta skattetryck, där drygt 44 procent av BNP kommer från skatteintäkter. Det är ungefär tio procentenheter högre än genomsnittet för industriländerna och drygt tolv procentenheter högre än i Norge.

Det är inget som avskräcker Petter Stordalen.

– Skatt är civilisationens kostnad och vi befinner oss i den yttersta civilisationen, säger han till Arbetsmarknadsnytt.

”Förnuftig nivå”

– Skattenivån är förnuftig för den ska finansiera välfärdsstaten och allt det som gör detta till världens bästa samhälle.

Under de närmaste tre åren räknar han med att anställa 15 000 personer till sitt fastighets- och hotellimperium, bland annat till nya hotell i Sverige.

Följ ämnen i artikeln