Flygplan fattade eld i Moskva – minst 41 döda

Uppdaterad 2019-05-06 | Publicerad 2019-05-05

Ett passagerarplan av typen Sukhoi Superjet 100 fattade eld när det nödlandade på Moskvas flygplats Sjeremetjevo under söndagskvällen.

Minst 41 personer har dött, uppger haverikommissionen enligt nyhetsbyrån Interfax.

På en övervakningsfilm syns hur flygplanet studsar på landningsbanan innan det börjar brinna.

Flight SU1492 lyfte från Moskva på väg mot Murmansk, men hamnade kort därefter i en nödsituation och återvände till Sjeremetjevo. På grund av svåra väderförhållanden kunde planet landa först vid andra försöket.

Vid landningen klockan 17.30 svensk tid fattade planet eld, uppger nyhetsbyrån Tass.

– Planet brann i hela sin längd. Passagerare hoppade ut på landningsbanan, uppgav en källa för Tass.

På en film syns hur passagerare hoppar ut via en uppblåsbar ramp i planets front medan bakdelen brinner.

En passagerare på planet, Pjotr Jegorov, beskriver händelsen i tidningen Komsomolskaja Pravda:

– När vi hade lyft träffades planet av en blixt. Då vände vi tillbaka. Landningen var väldigt hård. Vi svimmade nästan, så rädda var vi. Planet studsade som en gräshoppa och fattade eld. Nu springer sjukvårdspersonal runt oss och ger lugnande medicin till alla som vill ha.

Minst 41 döda, enligt Interfax

Flygplanet tillhör flygbolaget Aeroflot. Ombord fanns 73 passagerare och fem besättningsmedlemmar.

Sjukhuskällor uppgav först för nyhetsbyrån Tass att minst 13 personer dog. Senare under kvällen uppgav Interfax, med hänvisning till haverikommissionen, att dödssiffran stigit till 41. Ytterligare sex skadade får vård på sjukhus.

En av de döda uppges vara en amerikansk man.

– President Vladimir Putin beklagar sorgen för alla som har förlorat nära och kära i flygolyckan, säger presidentens pressekreterare Dmitrij Peskov.

Film visar hur planet studsar

En film inifrån planet publicerades under kvällen av RT. Passageraren som filmar sitter vid fönstret och filmar eldinfernot i motorn utanför. Samtidigt hörs skrik och panik i bakgrunden.

En annan film, enligt RT tagen av en övervakningskamera på flygplatsen, visar hur flygplanet går in för landning i hög fart och studsar upp i luften efter första markkontakten. Någon sekund senare tar flygplanet mark igen varpå underredet och motorn slås sönder och elden bryter ut.

Halva flygplanet brann upp i samband med kraschen, men elden har nu släckts. All trafik till och från Sjeremetjevo stängdes av i samband med olyckan, men kunde senare återupptas i begränsad omfattning.

Det skadade flygplanet är bara två år gammalt, och genomgick planerad service så sent som i april 2019.

Anhöriga till de omkomna kommer att få upp till 2 025 000 rubel (cirka 300 000 kronor) i försäkringsersättning, uppger det Allryska försäkringsförbundet.

Информации о пострадавших пока нет
https://t.co/7x3z8GNXcy

Följ ämnen i artikeln