”Han vill skämma ut och underminera oss”

Publicerad 2024-03-05

Sveriges försvarsminister Pål Jonson och Tysklands försvarsminister Boris Pistorius håller pressträff.

Ryssland avlyssnade ett 38 minuter långt samtal mellan tyska officerare.

Svajig nätverksuppkoppling misstänks vara orsaken.

– Detta var ett individuellt mänskligt fel, säger den tyska försvarsministern.

I lördags bekräftade tyska försvarsministeriet att ett 38 minuter långt samtal mellan tyska officerare hade avlyssnats av Ryssland. Men att det var möjligt beror på den mänskliga faktorn.

På en pressträff mellan försvarsminister På Jonson (M) och den tyska försvarsministern Boris Pistorius bekräftade han att avlyssningen inte var ett angrepp.

– Detta var ett individuellt mänskligt fel, säger han.

Anslöt till hotell-wifi

Mötet mellan de två officerarna ägde rum i ett säkerhetsklassat webbsamtal. En av mötets medlemmar var uppkopplad från Singapore. Men vid ett tillfälle upplevde han sin nätverksuppkoppling som dålig och anslöt sig till antingen hotellets wifi eller sitt egna mobilnätverk.

Vladimir Putin.

Mötet blev därav öppet och Ryssland kunde avlyssna samtalet. Bland annat diskuterades kriget i Ukraina och hur tyska missiler kan användas för att förstöra bron till Krim.

– Vi har inte sett liknande fall tidigare. Och hade vi gjort det hade inte det blivit offentligt. När spioner avlyssnar vill de i regel inte bli offentliga. Detta visar att Putin inte vill ha informationen själv. Han vill skämma ut oss och underminera oss, säger Boris Pistorius.

”Otrevlig fråga”

Att det skedde i Singapore är inte heller en slump, enligt Boris Pistorius. För just då pågick Singapore Airshow – ett evenemang för försvarsindustrin.

– Sådana platser är vanliga för underrättelseinhämtning, säger Boris Pistorius.

Dagens Nyheters reporter frågar om Tyskland är en opålitlig partner om deras försvarshemligheter kan läcka.

– Det är en otrevlig fråga när man har en gäst i rummet, svarar Boris Pistorius.

Följ ämnen i artikeln