Myndigheternas varning inför strömavbrotten: Mobilnätet slås ut

Publicerad 2022-10-08

Forcerade avstängningar av elektriciteten i upp till fyra timmar kan bli verklighet i vinter.

Nu flaggar myndigheterna för att mobiltelefonin kommer att slås ut helt under strömavbrotten.

– I tätort kan man inte räkna med att någon form av mobilkommunikation fungerar efter en timmes strömavbrott, säger Mikael Ejner på Post- och telestyrelsen.

Det finns en ”reell risk” för att myndigheterna i vinter tvingas koppla bort hela områden från elnätet på grund av effektbrist, bedömer Svenska kraftnät.

Det kan handla om en stadsdel eller ett samhälle – och allt styrs av Länsstyrelsen i samråd med kommunerna i syfte att trygga samhällsviktiga verksamheter som sjukhus.

Påverkar mobiltelefoner

På sin hemsida skriver Svenska kraftnät att en frånkoppling ”kan handla om ett par timmar”, men enligt handlingar från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, är ”Svenska kraftnäts mest troliga scenario” strömavbrott på 2-4 timmar.

Uppgiften bekräftas av Johanna Eklund, enhetschef på Post- och telestyrelsens avdelning för säkra kommunikationstjänster.

– Ja, jag har också sett det och vi följer läget genom vår tjänsteman i beredskap-funktion som är kontaktpunkten för de här frågorna.

Det får direkta konsekvenser på mobiltelefonin, det vill säga samtal, sms, och surf.

 

Experten: Tar minst 10 år att lösa elkrisen

 

– I tätort kan man inte räkna med att någon form av mobilkommunikation fungerar efter en timmes strömavbrott, så är det tyvärr, säger Mikael Ejner, it-säkerhetsspecialist på Post- och telestyrelsen.

Enligt ett nytt regelverk från förra sommaren måste mobiloperatörerna ha reservkraft i en timme i tätort och i fyra timmar i glesbygd.

– Men redan under den första timmen i tätort kommer det troligen att bli störningar om det är strömavbrott som är längre än några minuter, säger Mikael Ejner.

På Post- och telestyrelsen får man just nu mycket frågor om strömavbrott och man planerar just nu en informationsinsats om hur mobiltelefonin påverkas.

– Det pågår diskussioner om vi ska ha någon form av informationsinsats och i så fall i vilken form men det är inte klart än.

Kampanj mot allmänheten

Den tilltänkta kampanjen ska bland annat handla om vad allmänheten kan göra för att minska störningarna under den första timmen då mobilnätet går på reservkraft.

– Tanken med reservdriften är att man ska kunna ringa nödnummer och göra sig förstådd och kommunicera med sina närmaste när strömmen går. Därför skulle jag vilja säga att försök att bara använda mobilnätet till det nödvändigaste om det är den här typen av strömavbrott som man fått information om i förväg. Har man inget viktigt att förmedla kanske man kan vänta med det en stund, säger Mikael Ejner.

 

Experterna: ”Det är vändningens år”

 

Han pekar särskilt på att videomöten vid distansarbete slukar mycket av mobilnätens kapacitet om användare väljer att gå över till internetdelning genom mobiltelefonen när det blir strömavbrott.

– Det kommer att bli störningar redan under den första timmen i tätort. Hur mycket är beroende på hur man väljer att agera.

För närvarande pågår en utredning hos Post- och telestyrelsen om att föreskriva nya regler som tvingar mobiloperatörerna att tillhandahålla reservkraft under längre tid än en timme i tätort – men utredningen påbörjades förra månaden och det kommer dröja innan den är klar.

– Vi har satt i gång ett arbete på PTS för att utreda huruvida kraven på reservkraft behöver justeras eller ändras. Vi ser framför oss ett ganska stort arbete så jag kan inte svara på när den är färdig, säger enhetschefen Johanna Eklund på PTS.

Genrebild på mobiltelefon.