En döms för mord vid kinakrog – förväxlades med Bandidosmedlem

Publicerad 2023-06-14

Mannen som sköts ihjäl utanför kinarestaurangen i Haninge dödades troligen av misstag.

Åklagarens teori är att han var ”lik” en Bandidosmedlem.

Nu döms en 19-årig man för mordet.

Strax innan midnatt den 4 mars i fjol larmades polisen om skottlossning utanför en kinarestaurang i Haninge, söder om Stockholm.

Två gärningsmän, beväpnade med ett AK-47-automatgevär och en halvautomatisk pistol, öppnade eld mot en vit bil där en man i 30-årsåldern satt.

20 skott avlossades mot bilen. Tio av dem träffade mannen, som dog av sina skador.

Men enligt kammaråklagare Anna Hankkio var mannen inte den tilltänkta måltavlan. Planen ska ha varit att skjuta en Bandidosmedlem som liknar honom.

– Han befann sig i sin bil tvärs över gatan från Bandidos lokal. Vi vet inte exakt vad som ledde fram till att han blev skjuten, men det är inget i hans bakgrund och bland hans kontakter som tyder på att det skulle vara riktat mot honom. Han var på fel plats vid fel tidpunkt, har hon tidigare sagt till Aftonbladet.

Nu döms en 19-årig man döms till elva års fängelse för mordet. En kvinna och en man döms till fängelse i fyra år och nio månader för synnerligen grovt vapenbrott och narkotikabrott.

Två män döms också för bland annat två fall av förberedelse till mord.

Bandidos i konflikt med ”Kurdiska räven”

Bandidos har en pågående konflikt med med den ökände drogbaronen ”Kurdiska räven”, som uppstått efter en misslyckad narkotikaaffär, enligt Aftonbladets uppgifter.

”Kurdiska räven”, som egentligen heter Rawa Majid, är häktad i sin frånvaro i samma mål. Misstanken gäller förberedelse till mord och händelsen utspelade sig bara två veckor efter dödsskjutningen. Även den gången skulle dådet riktas mot Bandidoslokalen i Haninge, men polisen lyckades sätta stopp för planerna.

– Vi har hittat en chatt där vi misstänker att han är delaktig i planeringen av ett mord som skulle utföras 18 mars, säger Anna Hankkio.

Kopplas till mordet på Delta gym

Ytterligare ett mord, senare i mars samma år, kopplas till samma konflikt. Det handlar om mordet inne på Delta gym i Vasastan där den ledige ordningsvakten Fredrik Andersson sköts efter att ha försökt ingripa. Den egentliga måltavlan ska även där ha varit en medlem i Bandidos, enligt Aftonbladets uppgifter.

Anna Hankkio säger att flera personer som figurerat i utredningen om dödsskjutningen i Haninge även medverkat i utredningen om mordet på Delta gym.

– Det vi kan se är att vi haft flera, inte de som jag åtalat nu, men flera som varit misstänkta i det här ärendet även varit misstänkta i Delta-ärendet. Det finns kontaktytor och kopplingar som leder till gängkriminella kretsar i Bro.

Poliser efter mordet i Brandbergen den 4 mars.

Följ ämnen i artikeln