Kakaoträden tar stryk av klimatförändringar

Publicerad 2024-03-19

Rara bönor.

Sämre skördar har gjort att chokladpriserna är historiskt höga.

Det beror på klimatförändringarna, enligt en rapport från Wells Fargo.

I slutet av förra månaden hade världspriset för kakao mer än fördubblats det senaste året och slagit det förra rekordet från 1977. På två månader steg världspriset för kakao, från 8 januari till 6 mars, med över 75 procent.

Hotar skörden

Förändringar i vädret har hotat kakaoträdets tillstånd och produktion, enligt den nya rapporten. Fler och längre regnande under förra skördesäsongen gjorde att sjukdomar ökade bland kakaoträden.

Nu ställs trädodlare i västra Afrika inför torka och värme och extrema vindar från det här årets El Niño, skriver USA Today.

Ständiga prisökningar

Kakaoträden är oerhört känsliga för klimatförändringar och växer i ett smalt band inom 20 grader runt ekvatorn. Majoriteten av den globala kakaoproduktionen är koncentrerad till västafrikanska länder som Ghana, Elfenbenskusten, Kamerun och Nigeria.

Kakaopriserna har stadigt ökat eftersom tillgången har gradvis minskat. Det här är det tredje året som kakaoskörden varit liten, enligt rapporten. Mellan oktober förra året och februari i år var kakaolasten från Elfenbenskusten 32 procent lägre än samma period förra året.