Nytorgsmannen släpps – tvingas bära fotboja

Uppdaterad 2024-03-22 | Publicerad 2024-03-21

Nytorgsmannen dömdes 2021 till fem års fängelse för sju våldtäkter.

Nu släpps han ur fängelse och vill starta om i södra Sverige.

Enligt kriminalvården är risken för återfall hög – därför tvingas han bära fotboja och har nattligt ”utegångsförbud”.

36-åringen stod åtalad för 24 våldtäkter. I tingsrätten dömdes han för sju av dem. Han hade även gjort sig skyldig till bland annat grov fridskränkning, kränkande fotografering, sexuellt övergrepp och barnpornografibrott.

Straffet på fem års fängelse fastställdes senare i hovrätten.

Nu har kriminalvården beslutat att Nytorgsmannen ska släppas. Huvudregel vid fängelsestraff är att man blir villkorligt frigiven när två tredjedelar avtjänats.

Men risken för att han återfaller i sexualbrott och sexuellt våld bedöms som hög. Därför kommer Nytorgsmannen övervakas med hjälp av fotboja fram till september. Dessutom tvingas han vistas inomhus i sin bostad under nätterna – från klockan 21 på kvällen till klockan 07 på morgonen.

Rättegångsteckning av Nytorgsmannen.

Fick upprepade varningar i fängelset

Vidare skriver Kriminalvården i beslutet att 36-åringen misskött sig inne på anstalten, han har bland annat tilldelats flera varningar för våld och hot.

Vid ett tillfälle polisanmäldes han efter att ha dödshotat en anställd. På en lapp som hittades på anstalten skrev 36-åringen att han hade ”lust att döda”.

De behandlingsprogram som han deltog i avslutades i förtid på grund av att han ”uppvisat beteende av bristande motivation”, enligt Kriminalvården.

”Svårt att bygga upp ett nytt liv”

Nytorgsmannen motsätter sig inte bedömningen att han behöver fotboja, men anser ”att det kommer bli svårt att bygga upp ett nytt liv”.

I handlingar från Kriminalvården framgår det att han varit i kontakt med socialtjänsten i en kommun i södra Sverige ”angående sin boendesituation efter den villkorliga frigivningen”.

Nytorgsmannen har också bytt namn efter att brotten begicks.

Följ ämnen i artikeln