Omfattande attack mot palestinier som väntade på mat

Uppdaterad 2024-03-01 | Publicerad 2024-02-29

Ett stort antal palestinier i Gaza som väntade på mat attackerades under torsdagen av israelisk militär.

Ett 100-tal personer ska ha dödats.

Israel hävdar att de flesta dog på grund av den kaotiska trängseln.

Följ ämnen
Israel

Ett stort antal palestinier som väntade på hjälpsändningar med bland annat mat i sydvästra Gaza City attackerades av israelisk militär (IDF) under torsdagsförmiddagen.

Al Jazeera skriver att över 100 personer tros ha dödats i attackerna, och omkring 760 skadats, enligt uppgifter från Gazas hälsodepartement.

– Vi gick dit för att få mjöl. Israeliska armén sköt mot oss, säger ett vittne till tv-kanalen.

Hamas: Horribel massaker

Hälsodepartementet, som styrs av terrorstämplade Hamas, beskriver händelsen som en ”horribel massaker” utförd av den israeliska militären.

Israel däremot hävdar att de flesta dog på grund av den ”våldsamma trängsel” som uppstod.

Nyhetsbyrån AP rapporterar att många av de dödade och skadade förts till al-Shifa-sjukhuset, som är Gazas största.

Jadallah al-Shafei, chef för sjuksköterskorna vid al-Shifa, säger enligt Al Jazeera att ”situationen inte kan beskrivas med ord”. Han beskriver också att majoriteten av offren har skottskador och splitterskador i huvudet eller övre delen av kroppen.

– Vi hoppas att vi ska kunna ge livräddande hjälp till de skadade. Alla är i kritiskt tillstånd, liggandes på golvet. Vi står hjälplösa mitt i denna brist på förnödenheter och personal.

 Kroppar ligger insvepta i vita höljen på marken utanför Shifa-sjukhuset i Gaza City. Bilden är en skärmdump från en video.

Fares Afana, chef för ambulanssjukvården vid Kamal Adwan-sjukhuset norr om Gaza City, uppger enligt AP att sjukvårdare som kom fram till platsen hittade ”dussintals eller hundratals” människor på marken.

Han säger också att det inte finns tillräckligt med ambulanser för alla som dödats och skadats, och att en del därför förts till sjukhus på åsnekärror.

Bild från räddningsinsatsen efter kaoset.

Chefen på närliggande al-Awda-sjukhuset, Mohammad Salha, uppger för AP att majoriteten av de döda och skadade som förts dit skickats vidare till Kamal Adwan-sjukhuset eftersom al-Awda-sjukhuset inte längre fungerar.

Sjukhuset har mycket snart slut på el, och någon ny försörjning till generatorer och liknande finns inte, till följd av den strikta israeliska blockaden mot Gaza.

Israel: Varningseld i trängseln

IDF uppgav till en början att man undersöker uppgifterna om attacken.

Senare under torsdagseftermiddagen publicerade man ett videoklipp och ett uttalande om att ”våldsam trängsel” uppstått kring lastbilar med nödhjälp, och att soldater därför öppnat varningseld för sin egen säkerhet.

I flera fall uppges de körande lastbilarna ha orsakat människors död.

Väntan på hjälp i Gaza i slutet av februari.

IDF-uppgifterna rapporteras av både Haaretz och Times of Israel.

– Vi sköt inte mot dem som sökte hjälp. Vi öppnade inte eld mot en humanitär konvoj, varken från luften eller från marken, säger IDF:s talesperson Daniel Hagari enligt nyhetsbyrån AP.

Tidigare nämnda Jadallah al-Shafei på al-Shifa motsäger dock IDF-uppgifterna:

– Alla skador kommer från skottlossning och artilleri. Uppgifter om rusande massor är helt påhittade, säger han till Al Jazeera.

Över 30 000 dödade sen oktober

Det ökade dödstalet innebär att ytterligare en dyster milstolpe passerats: Över 30 000 palestinier beräknas nu ha dödats under Israels krig mot Hamas, som inleddes efter Hamas terrorattacker mot landet den 7 oktober.

Hamasstyret i Gaza kallar attacken för ett ”exceptionellt krigsbrott” och skriver såhär i ett uttalande:

”Vi håller den amerikanska regeringen, det internationella samfundet, den israeliska ockupationen och internationella organisationer ansvariga för dödandet av civila samtidigt som de svälts av den israeliska ockupationsmakten”.