Hade ukrainska flaggan på sin profilbild – då kom FSB på besök

Varja, 10: Jag blev så rädd

Uppdaterad 2023-04-03 | Publicerad 2023-04-02

Bland sina klasskompisar försvarade hon Zelenskyj och vägrade gå på ”patriotiska lektioner”. Händelserna anmäldes till FSB av lärarna.

– De hotade med att låsa in mig och placera mina döttrar i barnhäktet, säger flickans mamma Jelena Zjoliker.

Över 500 barn har hittills gripits för sin inställning till kriget i Ryssland.

Ensamstående tvåbarnsmamman Jelena Zjoliker var på sitt jobb, ett universitet i Moskva, när hon fick ett samtal från en av döttrarnas mobilnummer.

– Jag trodde först att min dotter hade blivit kidnappad – en okänd röst sa att jag genast måste komma till skolan, säger Jelena till Aftonbladet.

Hon lämnade universitetet och åkte till skolan. Där satt hennes dotter i ett rum med två medarbetare från ryska säkerhetstjänsten FSB.

– De hämtade mig från en mattelektion och frågade en massa frågor om hur vi bor, vilka min mamma träffar, vad vi tycker om kriget i Ukraina, säger Varja, 10.

Hade ”fel” profilbild

Varja, 10, bor i Moskva med sin mamma och 7-åriga syster. Flickornas mormor kommer från Ukraina. För att visa sitt stöd till det ukrainska folket laddade Varja upp en profilbild på sociala medier. På bilden syntes Jungfru Maria med en raket i sina armar – och Ukrainas flagga med orden ”Ära till Ukraina” i bakgrunden.

Varjas dåvarande profilbild på sociala medier.

I en chatt med sina jämnåriga klasskompisar skapade Varja en omröstning om Putin. Dessutom skolkade hon från “patriotiska lektioner” – något som infördes i ryska skolor i höstas.

– Vår lärare säger att de lektionerna är viktiga för att det är Rysslands president Putin som infört dem, säger Varja till Aftonbladet och skrattar.

– Vi har de lektionerna på måndag morgon. Skolkar man kan man sova en timme längre. Det var det jag gjorde.

Den ryska propagandan likställer Ukrainas flagga med en nazistisk symbol, och flickans beteende och inställning till kriget uppmärksammades av en lärare. Det var då FSB kom till skolan.

Varja, 10.

Förhördes i flera timmar

De tog polisgrepp på oss och förde oss till polisstationen. Varja skrek jättehögt, säger mamma Jelena.

På polisstationen inledde FSB-medarbetarna ett förhör.

– De ställde så många frågor, jag blev så rädd att jag inte kunde svara. Jag tänkte mycket på vad jag borde och inte borde säga. Min största rädsla var att de skulle ta ifrån oss mamma, säger Varja.

FSB undrade bland annat vad familjen tycker om Rysslands invasion av Ukraina.

FSB-chefen Alexander Bortnikov.

Ryssar som kritiserar kriget i Ukraina riskerar att dömas för spridning av ”fejkade” nyheter om den ryska armén. Lagen kan ge upp till 15 års fängelse i Ryssland. Än så länge har över 200 personer i Ryssland åtalats för spridning av ”fejkade” nyheter, och tiotals har fått långa fängelsestraff, enligt ryska människorättsorganisationen OVD Info.

– De sa rakt ut att de ville hitta bevis på att jag spridit ”fejkade” nyheter. Antingen genom något jag sa eller något i min mobil, säger Jelena.

Varja, Jelena och andra dottern Sonja.

FSB följde med hem

Efter flera timmar på polisstationen följde FSB-medarbetarna med hem till familjen. De kollade igenom hela lägenheten.

– De sökte igenom vår dator, mobilerna. De uppmärksammade också gult och blått – det har vi mycket hemma. Till exempel gardinerna i barnrummet, säger Jelena.

Ett par timmar senare lämnade FSB bostaden.

– Jag sa till mina döttrar att ”nu ska vi ut och äta glass!” Jag ville verkligen mildra situationen, säger Jelena.

Gardinerna i barnrummet.

Men förföljelserna har fortsatt efter besöket.

Polisinspektörer håller på att samla in information om familjen från grannar i huset och Jelena får ständigt SMS och telefonsamtal från FSB och polisen. De ber henne att komma på besök för ”förebyggande” samtal.

– Nu kan jag prata lugnt om det som har skett. Men jag förstår att de kan fabricera något mot mig, placera mina barn på barnhem och sätta mig i fängelse.

Fler barn förföljs

Totalt har runt 500 barn i Ryssland antingen fått böter, blivit gripna, häktade eller placerade på barnhem för sin inställning till kriget i Ukraina, enligt ryska människorättsorganisationen OVD Info.

Teckning hemma hos Varja, ”Jag är för fred”.