Natos tålamod med Turkiet slut – ökar pressen med ”massivt budskap”

Avtalet från Vilnius kan förklaras brutet, enligt uppgifter till VG

Publicerad 2023-10-11

Natos tålamod med Turkiet börjar ta slut.

När medlemsländernas försvarsministrar nu möts i Bryssel kommer man att öka pressen på landet att släppa in Sverige i försvarsalliansen, enligt VG.

– Det kommer att komma ett massivt budskap till Turkiet om att ratificera medlemskapet nu, säger en diplomatkälla till tidningen.

Följ ämnen
Nato

I juli stod statsminister Ulf Kristersson, Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Natochefen Jens Stoltenberg på toppmötet i Vilnius med ett klart besked. Turkiet lovade då att godkänna Sveriges Natoansökan så snart som möjligt.

Kort därefter meddelade han att godkännandet fick vänta tills efter parlamentets sommaruppehåll. Men sedan det återöppnade i oktober har frågan fortfarande inte tagits upp.

Och nu börjar Nato tröttna på att Turkiet dragit Sveriges ansökan i långbänk, rapporterar norska VG.

Tre centralt placerade Natodiplomater säger till tidningen att länderna nu diskuterar hur de ska reagera på landets agerande.

Kristersson och Erdogan.

Hård press väntas på Turkiet

Och pressen på den turkiska försvarsministern Yaşar Güler väntas bli hård när försvarsministrarna möts i Bryssel i veckan.

– Det kommer att komma ett massivt besked till Turkiet om att medlemskapet måste ratificeras nu, säger en diplomat.

En diplomat väntar sig att Jens Stoltenberg kommer att använda ett ”hårt och rakt” språk mot landet under mötet.

Den turkiska regeringen har sedan överenskommelsen i Vilnius presenterat nya krav för att släppa in Sverige. USA måste gå med på att sälja sina stridsflygplan F-16 till Turkiet, enligt Erdogan.

Hans regering har också sagt att Sverige inte uppfyllt sin del av avtalet när det kommer till arbetet mot terrorism, ett budskap som återupprepades strax innan parlamentets öppnande.

– Vårt parlament är väldigt känsligt kring dessa frågor för det finns en allmän opinion i Turkiet. Om vi inte ser tillräckliga framsteg i praktiken så kommer vårt parlament hamna under hård press, sa Cevdet Yilmaz till Financial Times.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Norska försvarsministern: Ska klargöra

Den svenska regeringen och Jens Stoltenberg anser att Sverige har uppfyllt avtalet.

Enligt uppgifter till VG kan ett nästa steg vara att förklara det avtal som länderna ingick i juli som brutet.

Den norska försvarsministern Bjørn Arild Gram kommer att ta upp den svenska Natoansökan direkt med Turkiet och Ungern, säger han till VG.

– Vi har väldigt tydliga förväntningar på att ett svenskt medlemskap inom kort ska ratificeras både i Ungern och i Turkiet. Det ska jag klargöra på Natos försvarsministermöte.

Försvarsminister Pål Jonson kommer att delta

Ben Cardin, en amerikansk senator och ordförande i senatens kommittée för utrikesfrågor, har tidigare sagt till Reuters att han fått försäkringar från turkiska tjänstemän om att Sveriges ansökan kommer att godkännas under ”den första halvan” av oktober.

29 medlemsländer har ratificerat Sveriges ansökan. De länder som återstår är Turkiet och Ungern.

Natochefen Jens Stoltenberg.