Unga kvinnor och man häktas efter skjutning – kopplas till våldsvågen

Publicerad 2023-09-18

Sammanlagt fyra personer är misstänkta för brott efter skjutningen i Norrköping förra torsdagen.

Två unga kvinnor och en man från Skåne häktas, misstänkta för mordförsök och grovt vapenbrott efter en skjutning i Norrköping.

Skjutningen kan kopplas till den senaste tidens våldsvåg.

En av de svenskar som tidigare greps i Istanbul har kopplingar till den beskjutna adressen.

Under torsdagsmorgonen larmades polisen till Hageby i Norrköping, flera skott hade avlossats mot en lägenhetsdörr. Nu häktas tre personer misstänkta för dådet. En fjärde person släpptes på fri fot.

– Det var fler än ett skott i dörren men exakt antal kommer vi inte att gå ut med, säger Angelica Israelsson Silfver, presstalesperson på polisen.

Kort efter skjutningen kunde fyra personer gripas.

– Skjutningen skedde under en något gynnsam tidpunkt då vi har många vittnen och personer som rör sig i området, säger Angelica Israelsson Silfver.

Ingen person skadades i samband med skjutningen.

Den misstänkta kvartetten greps på E4.

Greps vid Skåneporten

Under måndagsmorgonen inleddes häktningsförhandlingarna. Alla fyra som begärdes häktade är hemmahörande i Skåne. Två unga kvinnor häktades och en man. En fjärde person släpptes på fri fot men är fortsatt misstänkt för vapenbrott.

– I mitt system är hon fortfarande misstänkt på alla punkter. Men domstolen fann att hon är misstänkt för vapenbrott, så det är ju domstolens rubricering, säger åklagaren Karin Sandén.

De misstänkta greps samma dag som skjutningen på E4 utanför Örkelljunga vid Skåneporten.

– De greps tillsammans när de färdades i en bil på E4, säger åklagare Karin Sandén.

Två av de häktade är unga kvinnor, skrivna på olika orter i Skåne. Den tredje är en ung man. De begärs nu häktade misstänkta för försök till mord och grovt vapenbrott.

Personen som släpptes är minderårig, vilket kan ha påverkat beslutet att personen inte häktades enligt Karin Sandén.

– Då krävs det extra starka skäl. Domstolen bedömde att det inte var så. Vid ungdomar ska man vara extra noga, säger Karin Sandén.

Skjutningen kopplas till konflikter inom Foxtrot-nätverket.

Kopplas till konflikten inom Foxtrot

Skjutningen ska enligt uppgifter till Aftonbladet vara kopplad till konflikten inom Foxtrot-nätverket.

På den adress som besköts i torsdags bor släktingar till en av de män som greps i Turkiet tidigare i september. Enligt TV4 Nyheterna var också mannens anhöriga måltavlan för skjutningen.

I veckan visade turkisk polis upp de gripna männen på Instagram. Med bojade händer och böjda huvuden leddes de ner för en trappa utanför polisstationen för att föras till rätten.

Har kopplingar till Norrköping

Den turkiska polisen skriver att de gripna svenskarna är misstänkta för att ha besvarat en skjutning i området Maslak i Istanbul den 6 september. En skjutning som tros ligga bakom den senaste tidens våldsvåg. Enligt uppgifter till Aftonbladet har alla de fem gripna svenskarna koppling till Norrköping.

Polisen har inte velat kommentera om det finns någon koppling mellan den pågående våldsvågen och skjutningen.

– Men det är klart att vi tittar på det. Det går inte att utesluta att skjutningarna i riket på något sätt hänger ihop, säger Mikael Ehn, vakthavande befäl på polisen.

Flera dåd i Norrköping riktade mot de gripna i Turkiet

Dagen efter dådet i Hageby sköts det i Norrköping igen, då i stadsdelen Eneby. Flera skott avlossades mot en lägenhet. Ingen skadades i samband med skjutningen och ingen person har gripits.

På adressen står en 25-årig man skriven, även han greps efter skjutningen i Istanbul den 6 september.

Enligt Aftonbladets uppgifter är även skjutningen i Eneby kopplad till konfliten inom Foxtrot. Polisen har inte velat kommentera kopplingarna mellan skjutningen och den senaste tidens våldsvåg.

– Givetvis är det något vi kan komma att titta vidare på, säger polisens presstalesperson Olle Älveroth

Följ ämnen i artikeln