Två klarade sig undan när olyckshiss föll

TT

Publicerad 2023-12-13

Polisens kriminaltekniker under tisdagen vid olycksplatsen i Ursvik i Sundbyberg där fem män omkom i en hissolycka i måndags.

Bygghissen vid olyckan i Sundbyberg kan ha varit felaktigt monterad, uppger tillverkaren.

Samtidigt bekräftar åklagaren Gunnar Jonasson att två personer lyckades undgå att följa med hissen i raset – varav den ena hoppade.

– De vittnesuppgifter vi har är att han hoppade ut ur hissen innan fallet, möjligen under, det håller vi på att försöka klarlägga, säger åklagaren till P4 Stockholm.

Åklagarmyndigheten meddelade på onsdagen att förundersökningen utvidgas till att även gälla två fall av framkallande av fara för annan. Sedan tidigare utreds olyckan – där fem byggarbetare omkom – som fem fall av grovt arbetsmiljöbrott.

Förutom att en person lyckades hoppa till säkerhet klarade sig ytterligare en person undan från att följa med hissen i fallet.

– Den ena gick inte in i hissen, säger Gunnar Jonasson till P4.

”Väsentlig avvikelse”

Hisstillverkaren Alimak har haft personal på plats efter olyckan i Sundbyberg. I ett pressmeddelande skriver de att det finns ”en väsentlig avvikelse från installationsinstruktionerna”.

Alimak själva uppger att de inte installerat hissen. Det arbetet har utförts av ett annat företag.

”Utifrån de observationer som genomförts kan vi konstatera att två av de mastsektioner som ska hålla hissen på plats inte har varit ihopbultade, vilket kan vara orsaken till att hisskorgen föll ner till marken. Detta är en väsentlig avvikelse från installationsinstruktionerna”, skriver Alimak.

Åklagaren säger i ett pressmeddelande att han inte vill kommentera Alimaks uppgifter.

Identifiering

Under onsdagen har även särskild personal kallats in för att identifiera de omkomna efter måndagens olycka, rapporterar Sveriges Radio.

– Man vet säkert sannolikt ungefär vilka fem det här är. Men om de har väldigt svåra skador i ansiktet då är det svårt att säga vem som är vem, säger Johanna Loisel, överläkare på Rättsmedicinalverket till radion.

Rättsmedicinalverket kommer att göra en så kallad katastrofidentifiering, enligt SR. Aftonbladet rapporterar att gruppen som nu ska identifiera de omkomna i hissolyckan tidigare arbetat vid katastrofer som Estonia och tsunamin i Thailand.

Exakt vad som hände vid olyckan i Sundbyberg är föremål för utredning. Fem personer omkom när hissen vid byggarbetsplatsen rasade från hög höjd. De omkomna var anställda av en underentreprenör till huvudentreprenören Andersson Company. Hissen uppges ha varit inspekterad.

Fackförbundet Byggnads och Byggföretagen meddelar att de kommer att hålla en tyst minut på landets byggarbetsplatser på måndag klockan 9.30.