Parisa Liljestrand: Jag står upp för yttrandefriheten

Uppdaterad 2023-01-18 | Publicerad 2023-01-17

En talesperson för Erdogans parti kallar Sverige för en ”propagandacentral för terrorister”.

Nu kommenterar kultur- och demokratiminister Parisa Liljestrand (M) dockdramat.

– Jag står upp för yttrandefriheten, det är en grundbult i vår demokrati, säger hon.

Följ ämnen
Nato

Det har snart gått en vecka sedan den upp och nervända dockan föreställande Erdogan skakade om Sveriges relation med Turkiet. Senast under tisdagseftermiddagen kallade en talesperson för Erdogans parti Sverige för en ”propagandacentral för terrorister”.

– Det är omöjligt att vara tyst kring det här. Vi följer utvecklingen noga, säger den turkiske försvarsministern Hulusi Akar, enligt nyhetsbyrån AA.

Samtidigt det blossat upp en debatt om yttrandefrihet i Sverige, efter att utrikesminister Tobias Billström kallade aktionen för ett sabotage mot den svenska Nato-ansökan.

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke kallade både Billström och statsminister Ulf Kristerssons uttalande för problematiska och ”extremt olämpliga”.

Nu kommenterar kultur- och demokratiminister Parisa Liljestrand ärendet.

– Jag vill och kan inte kommentera Nato-ansökan överhuvudtaget, däremot står jag som kulturminister upp för yttrandefriheten och principen som yttrandefriheten medför i en demokrati. Den är jätteviktig och den ska värnas.

Hon hänvisar till författaren Beatrice Evelyn Hall: ”Jag kanske inte håller med om din åsikt, men jag är beredd att gå i döden för din rätt att säga det.”

Bör en minister kommentera de här typen av aktioner, tycker du?

– Jag kommenterar genom att säga att jag står upp för demokratin, sedan får man ställa frågan till de ministrar som de berör, tänker jag.

Tobias Billström har tidigare kommenterat frågan och sagt att han står upp för yttrandefriheten och värnar om grundlagarna.

– Men yttrandefriheten går åt två håll, och för regeringen var det viktigt att kommentera hur allvarligt vi ser på aktionen med dockan.