Fruktlös jakt på Sir Vääs

Olle Bengtsson/TT

Publicerad 2022-10-29

Kungskobran Sir Vääs gömställe är återigen lokaliserat. Men fortfarande gäckar han sökuppbådet.

Skansen hoppas på att Tullverkets kameror ska hjälpa dem att fånga in den förrymde ormen.

Under lördagen återupptogs försöket att fånga in kungskobran, som varit på slingrande fot i en vecka. Trots att man numera vet vilket utrymme ormen befinner sig i, hade Tullverket vid 14.30 ännu inte lyckats definitivt lokalisera rymlingen med röntgenkamerorna.

– Han har förflyttat sig igen uppenbarligen, men de letar på i lugn och ro, det gäller att inte att ställa till för mycket buller i arbetet. Vi har inte jättebråttom med tanke på att vi vet att han finns där, säger akvariets chef Jonas Wahlström.

På fredagen hittades ormen i en mellanvägg, i närheten av hans hem, med hjälp av Tullverkets röntgenutrustning. Till vardags används den handburna kameran till att kontrollera laster och fordon efter bland annat narkotika. Nu visade de gryniga bilderna träff på Sir Vääs.

– Våra tulltjänstemän är tränade på att se avvikelser. Så de kan se på skärmen att det är en orm det rör sig om, säger Michaela Linderoth, pressekreterare på Tullverket.

Senare på kvällen uppgav myndigheten i ett pressmeddelande att kungskobran rymt igen, men enligt Jonas Wahlström var det en sanning med modifikation.

– Förvisso är den på rymmen sedan en vecka men den finns inom samma innervägg, det vet vi. Det är en mellanvägg med isolering, och där inne kan han puffa sig fram hur han vill.

TT: Blir det här Sir Vääs sista dag i frihet?

– Man ska aldrig säga aldrig. Hade du frågat mig för en veckan sedan om en kungskobra kommer att rymma så skulle jag säga absolut inte, men vi får nog fatt i honom.

Nyheten om Sir Vääs rymningsförsök har blivit uppmärksammat bortom Sveriges gränser. Enligt Jonas Wahlström har han upprepade gånger fått frågan om det hela rör sig om ett pr-trick.

– Då svarar jag att så smart är jag inte, säger han.

Skansen-Akvariet håller under sökandet stängt, bara entrén och butiken är öppna. Man tar även emot besökare i aphuset, som är en annan byggnad än den där ormen befinner sig.

Följ ämnen i artikeln