Spänt i Bagdad – fler dödade vid protester

TT TT-AFP-Reuters

Publicerad 2019-10-26

Demonstranter har motats tillbaka med tårgas vid de irakiska regeringskvarteren i Bagdad och ytterligare personer har dödats i fortsatta oroligheter.

Ett krismöte i parlamentet blev inte av då stora grupper av ledamöter inte dök upp.

Demonstranter tog plats på det stora Tahrirtorget i Bagdad tidigt på lördagen, efter fredagens våldsamma uppståndelse på flera håll i landet där sammanlagt 42 personer uppges ha blivit dödade.

Stora grupper har också tagit plats utanför regeringskvarteren i den särskilt skyddade så kallade gröna zonen, där de mötts av säkerhetsstyrkor som stängt vägen och använt tårgas.

Ytterligare minst sex personer har dödats har dödats under dagen. I Bagdad har tre personer mist livet efter att ha träffats av säkerhetsstyrkornas tårgasbehållare. I den sydöstliga staden al-Nasiriyya sattes ett bostadshus som tillhörde en lokal topptjänsteman i brand, varpå vakter öppnade eld och sköt ihjäl flera demonstranter.

Känsligt område

Parlamentet skulle enligt planen samlas vid ett extrainsatt sammanträde för att diskutera protesterna, våldet och demonstranternas krav, men precis som vid tidigare tillfällen vägrade stora delar av församlingen att dyka upp, varpå mötet fick ställas in.

Under och efter krigsåren i Irak har den gröna zonen varit ett avgränsat säkerhetsområde.

– Regeringen har stulit från oss i 15 år. Saddam försvann och sedan har 1 000 Saddam suttit och gömt sig i den gröna zonen, säger en icke namngiven demonstrant till Reuters utsände, med hänvisning till den tidigare diktatorn Saddam Hussein.

Oroligheterna har framför allt uppstått i landets shiadominerade södra delar. I flera städer har demonstranter stormat myndighetsbyggnader och flera har satts i brand.

På lördagen har vägar stängts av och utegångsförbud införts på flera håll.

Närmare 200 döda

Protesterna i Irak bröt ut tidigare i oktober efter allmänt missnöje med korruption, arbetslöshet och undermålig social standard.

I den första protestvågen i början av oktober dödades sammanlagt 157 människor i Irak och polis och säkerhetsstyrkor har fått skarp kritik för att ha använt övervåld mot proteströrelsen.

Inrikesdepartementet berömmer likväl säkerhetsstyrkornas insatser.

"Säkerhetsstyrkorna säkerställde protesterna och demonstranternas skydd på ett ansvarsfullt sätt och med stor återhållsamhet, genom att avstå från skjutvapen eller överdrivet våld mot demonstranterna", säger det i ett uttalande.