Brutal löjtnant kan ha orsakat rysk masskjutning

Publicerad 2019-10-27

Till synes utan anledning sköt en rysk värnpliktig ihjäl åtta kollegor på en rysk militärbas i fredags.

Nu avslöjas att en av officerarna, som sköts ihjäl, var rena plågoanden.

Bland annat hindrade han de värnpliktiga från att sova.

I fredags kväll sköt värnpliktige soldaten Ramil Sjamsutdinov, 20, ihjäl åtta kollegor på en militärbas i den stängda staden Gornij öster om Bajkalsjön i Ryssland.

Det ryska försvarsministeriet gick snabbt ut och förnekade att masskjutningen hade med militärtjänsten att göra. I stället hette det att 20-åringen av privata skäl hade drabbats av ett nervöst sammanbrott.

Men den ryska nyhetskanalen Life Shot har pratat med värnpliktiga soldater som tidigare tjänstgjort på militärbasen. De berättar att löjtnant Pjankov, en av officerarna som 20-åringen dödade, behandlade sina underlydande på ett mycket hårdhänt sätt.

– Den där skitstöveln tvingade oss att stå i kemskyddsdräkt fem timmar i sträck. Han lät oss inte sova. På nätterna kunde han plötsligt väcka oss, kasta ett gevär i famnen på var och en, och beordra uppställning på kaserngården, berättar en källa enligt Life Shot.

Sjamsutdinov sköt sina offer i huvudet, halsen och armarna, eftersom de hade skottsäkra västar på sig.

Efter händelsen förklarade 20-åringen, som tillfångatogs levande, att han inte kände någon ånger över det inträffade. Två av dödsoffren var officerare, två var stamanställda och fyra var meniga värnpliktiga.

Följ ämnen i artikeln