Militärt fokus vid Trumps nationaldagstal

TT

Publicerad 2019-07-05

I en timme talade USA:s president Donald Trump från scenen framför Lincoln Memorial under nationaldagsfirandet i ett regnigt Washington. USA är starkare än någonsin, sade han och uppmanade unga att ta värvning.

Trots vad många kritiker befarat höll sig Trump från att använda talet till politiska budskap och angrepp mot motståndare. I stället fokuserade han på amerikanska framgångar genom historien, bland annat månlandningen för 50 år sedan. Presidenten lovade också att man inom en snar framtid kommer att sätta den amerikanska flaggan även på planeten Mars.

– För amerikaner är ingenting omöjligt, sade han.

Det var många militära inslag i nationaldagsfirandet i Washington. Trump hade inför nationaldagen sagt att han ville ha en militärparad genom Washington, tydligt inspirerad av det franska nationaldagsfirandet i Paris.

Men i stället blev det en något nedskalad version med några uppställda pansarfordon. Dessutom varvades presidentens tal med flyguppvisningar över publiken och sång och musik från militärorkestrar. I talet uppmärksammade Trump dessutom militärens olika grenar liksom blåljuspersonal och den kontroversiella gränspolisen samt tull- och invandringsmyndigheten ICE.

Han uppmanade även unga amerikaner att ta värvning.

– Till unga amerikaner över vårt land, nu har ni chansen att gå med i vår militär och göra ett verkligt stort avtryck i livet. Och ni borde göra det, sade han.